Tratamente biologice la legume

, , 2 Comments

Mulţi prieteni ai acestui blog mi-au scris că doresc să afle mai multe informaţii despre tratamentele cu preparate din plante, la legume.

Pentru început o să vă prezint definiţiile  acestor preparate din plante:

1. Infuzie de plante– plantele verzi sau uscate se lasă în apă 24 de ore după care se opăresc cu apă clocotită.

2. Decoct de plante – plantele verzi sau uscate se lasă în apă 24 de ore după care se fierb timp de 20 de minute.

3. Macerat de plante (în fermentare) -plantele verzi sau uscate se lasă în apă 3 zile, după care se utilizează soluţia rezultată în urma filtrării.

4. Macerat fermentat din plante – plantele recoltate se pun într-un sac şi se introduc complet într-un vas cu apă. Soluţia se amestecă în fiecare zi. După 1-2 săptămâni , maceratul se închide la culoare şi are un miros neplăcut.

5. Extracte de plante – se utilizează florile plantelor, care se mixează. Se fierb, iar zeama se pune într-un sac din material textil fin şi se extrage lichidul prin presare.

6. Tinctura din plante – se prepară prin fermentarea materialului vegetal în alcool alimentar, 8-14 zile. Materialul vegetal cu alcool de 40,60, 70 gr. se pune în vase de sticlă de culoare închisă, bine etanşiezate. Se agită de câteva ori pe zi. După fermentare se filtrează şi se foloseşte diluat.

În tratamentele bio se folosesc multe plante, cum ar fi: urzica, coada calului, păpădia, ventriceaua, muşeţelul, pelinul, etc. Dintre acestea, cel mai des utilizate pentru prevenirea atacului manei şi a unor insecte sunt urzica şi pelinul.

Urzica – se foloseşte sub formă de:

 – macerat fermentat 7 zile,  la care se adaugă 1l de decoct de coada calului la 1 l macerat de urzică. Se face o diluţie de 1/50. Acest preparat se utilizează pentru distrugerea afidelor şi a păianjenului roşu comun.

Pelinul – se utilizează sub formă de:

– macerat fermentat 300 gr. plantă proaspătă sau 30 gr plantă uscată în 10 l apă.  Se stropesc plantele. Îndepărtează furnicile, omizile şi păduchii de frunze.

–  decoct  din 300 gr. plantă proaspătă sau 30 gr plantă uscată în 10 l de apă, se lasă la macerat 12 ore apoi se fierbe 20 min. Se diluiază 1l decoct în 2l de apă şi se stropesc plantele de cartof şi vinete, împotriva gândacului din Colorado. 

Toate aceste informatii le-am luat din cartea „Ghidul recunoaşterii şi controlului dăunătorilor plantelor legumicole cultivate în agricultura biologică” scrisă de doamna dr. ing.  Maria Călin, secretar ştiinţific la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură  Bacău.

 

 • anda

  deci!:pe langa cat put aceste macerate[urzica in special],eficienta este asaaa ,….cam pe langa
  ex-dupa ce tot la 2-3 zile am sarit cu pompa-n spate si pe straturi si pe scara in lupta cu carcalacii, de murit am cam murit eu de oboseala si mi s-a mai umflat s-un genunchi timp de 4 zile,….
  -carcalacii au murit si ei in oar’ce masura dar si ce-i care mi-au ramas nu se dau indarat de la rele ,neam!!!
  -Cre’ca ghidul asta ori nu spune tot ori tre’ sa dam de cel putin 3 ori pe zi timp de 90 de zile pe an si atunci santem siguri ca scapam de goangele nesimtite…poate ca goangele d-nei Marin is mai sensibile si dau ortu’ popii…astea de pe Ardeal ,….mor asa in stil ardelenesc :incet ,incetuc si mai cugeta si apoi mai mor…

  • Danela Murariu

   Super dragut comentariul si cu mult adevar.
   Intr-adevar aceste tratamente naturiste, dupa cum am mai spus au un rol de preventie. Daca este un an ploios si cu temperaturi foarte ridicate nu prea au efect. Pot sa va spun ca toate schemele de tratamente bio au in componenta lor si substante chimice, nu numai aceste extracte din plante.
   Eu aveam mari probleme la tomate, care cred ca dupa castraveti sunt cele mai sensibile la mana. Singura solutie a fost sa imi fac un solar. Vreau sa va spun ca pina acum in solar nu am facut nici un tratament la plante.
   In cimp folosesc aceste extracte din plante numai pina in luna iunie. Dupa aceea folosesc mult zeama bordeleza si inca citeva substante care au in compozitie cupru si sunt incadrate in grupa substantelor ecologice.
   Va multumesc,
   Danela