Sibiel, un colţ de rai românesc

, , 1 Comment

De câteva luni ma gândesc sa scriu acest articol.

Acum, pentru că este iarnă şi nu sunt de făcut multe lucrări în grădină sau livadă, vreau să vă împărtăşesc din impresiile mele în urma participării la o conferinţă organizată de Federaţia „Trai Verde”, în loc. Sibiel, Jud. Sibiu, în perioada  9-10 iulie 2014.

Sibiu 010

Cadrul natural al localităţii Sibiel

În această deplasare am avut ocazia să descopăr loc. Sibiel din jud. Sibiu, un adevărat colţ de rai, cu căsuţe vechi, pitoreşti, cu oameni foarte ospitalieri, cu străzi înguste, pietruite, cu multă linişte şi cu un piesaj natural ca în poveşti.

Vă întrebaţi probabil, ce are unic această localitate, din punctul de vedere al conservării naturii?

Ei  bine, această localitate, încă de pe vremea Imperiului Austro-Ungar era recunoscută pentru soiurile de mere şi pere din care se fabricau diferite produse alimentare (gemuri, dulceţuri, etc) şi renumita  ţuică de mere.

De-alungul timpului populaţia din sat a îmbătrânit, tinerii au plecat la oraş, pomii nu au mai fost îngrijiţi, s-au sălbăticit şi acum livezile sunt părăsite, nu mai produc decât foarte puţine fructe, iar datorită dezvoltării agroturismului, care în ultimii ani a căpătat o amploare deosebită  apare pericolul de distrugere a livezilor şi  de  construire a unor noi pensiuni sau chiar hoteluri.

DSCF0411

Livezi de meri neîntreţinute din loc. Sibiel

Federaţia „Trai Verde”, prin intermediul proiectului “Conservarea in situ şi valorificarea durabilă a diversităţii biologice a soiurilor de măr şi păr din zona rurală Sibiel – Fântânele”,  cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, şi-a propus să salveze aceste livezi, pentru a avea rod din nou, iar satul Sibiel să devină renumit prin merele şi perele care au un gust şi o aromă deosebită.

A fost o întâlnire de neuitat pentru mine, pentru că am cunoscut oameni minunaţi, prin persoana domnului Ungureanu, preşedintele Federaţiei „Trai verde” (www.traiverde.ro), un pasionat al naturii, de o viaţă este inginer silvic, care de câţiva ani  se ocupă şi  de revigorarea livezilor din Sibiel, numai pentru că iubeşte natura şi vrea să o lase urmaşilor sănătoasă. De asemenea, am cunoscut-o pe doamna Michaela Turk, membru al fundaţiei Eminescu Trust, fundaţie care a realizat lucruri deosebite, printre care sprijinul  locuitorilor multor sate din Transilvania să-şi renoveze casele vechi pentru a fi  puse în circuitul turistic, si alte multe activităţi,  pe care le puteţi viziona acesând site-ul www.mihaieminescutrust.ro.

Nu în ultimul rând am cunsocut localnicii din Sibiel, oameni minunaţi, care iubesc tradiţia şi care îţi deschid cu drag porţile locuinţei lor şi ale sufletului.

Sibiu 016

Casă tradiţională din loc. Sibiel

Sibiu 017

                                     Păstrarea tradiţiei la Sibiel

Sibiu 019

                                    Interiorul traditional al multor locuinte din Sibiel

Sibiu 020

                                    Muzeul icoanelor pictate pe sticla din Sibiel

A fost o experienţă unică, pentru că m-am simţit ca „acasă”, fiind  mult mai bine decât în multe alte locuri din străinătate pe care le-am vizitat.

 

 

  • nelucraciun

    Da, f. Frumos, așteptăm și articole despre grădinărit.