Semănatul legumelor pentru obţinerea răsadurilor (tomate, ardei, vinete, etc)

, , 4 Comments

În perioada 15 februarie – 15 martie se efectuează semănatul legumelor care se cultivă prin răsad.

Dacă grădina pe care o ai se află  în sudul sau sud-vestul  ţării, semănatul se face în a doua jumătate a lunii februarie, cei care au grădina în partea de nord trebuie să semene legumele în prima jumătate a lunii martie, iar cei care locuiesc în centrul sau estul țării la sfârșitul lunii februarie și primele zile din martie.

Există mai multe metode de semănat dar eu o să vă prezint metoda folosită de mine.

Care sunt etapele de lucru pentru semănatul acestor legume?

1. Pregătirea pământului (se formează un amestec din 50% gunoi de grajd fermentat sau pământ universal de flori din magazin + 40% pământ negru de grădină + 10% nisip).

1

2. Omogenizarea pământului ( se amestecă bine cele trei tipuri de sol). Pentru ca solul să ajungă la temperatura camerei se lasă 24 ore în camera unde urmează să punem paharele cu seminţe.

2

3. Distribuirea pământului în pahare (se folosesc pahare speciale pentru grădinărit sau pahare albe de unică folosinţă care se găuresc la fund)

3

4. Tasatul pământului (după ce se umple 3/4 din pahar cu pământ se tasează cu ajutorul altui pahar plin cu pământ)

4

5. Semănatul legumelor (se seamănă câte 2-3 sau 4-5 seminţe în funcţie de cultură şi germinţie). La tomate se pot pot pune câte 2 seminţe dacă sămânţa este de anul trecut. La ardei  şi vinete este bine să puneţi 4-5 seminţe, pentru că în general la aceste două specii germinaţia de obicei este de 60-70%).

5

6. Acoperitul seminţelor cu pământ (după ce s-au distribuit seminţele în pahare se ia cu mâna puţin pământ şi se presară  în fiecare pahar, până se umple paharul )

6

7. Tasarea pământului pentru asigurarea unei bune aderenţe a seminţei cu pământul (se ia din nou un pahar plin cu pământ şi se tasează bine fiecare pahar)

4

După ce am împărțit semințele în toate paharele se udă cu apă călduţă.

Este recomandat ca să începeți semănatul cu ardeii și vinetele, iar după circa 7-8 zile se seamănă roșiile.

De ce? Pentru că roșiile răsar după 7-8 zile iar ardeii și vinetele  după 12-14 zile.

Atenţie! Pentru a avea răsaduri sănătoase şi viguroase trebuie să asigurați o  temperatură optimă de creştere de 18 gr C. şi lumină artificială sau naturală de 8 ore/zi.

 

 • DoDorina

  Bună seara,

  Mulţumesc din suflet pentru munca şi răbdarea
  de a ne învăţa şi arăta pas cu pas ceea ce trebuie să facem pentru a fi
  buni grădinari.

  Deşi sunt la al treilea an de grădinărit, încă
  descopăr că mai am muuuuuuuuult de învăţat. Sunteţi o mană cerească
  pentru cei ca mine.

  Eu am făcut răsadniţă îngropată, cu
  încălzire cu balegă de cal. Abia acum 2 zile, pe 8 martie, am adăugat
  amestecul de pământ deoarece atunci se încălzise gunoiul (28 grade).

  Aştept
  să răsară buruienile pentru a însămânţa. Credeţi că aş putea să forţez
  un pic lucrurile şi să însămânţez în pahare, după cum aţi arătat,
  (bineînţeles după ce las la încălzit pământul) şi să le transfer în
  răsadniţă când apar semnele încălzirii subsratului sau mai pot aştepta?
  Nu e târziu?….Locuiesc în Iaşi, mai exact între Iaşi şi Suceava.

  Vreau
  să semăn roşii, vinete, ţelină, ardei graşi, capia şi iuţi. Gogoşarii
  şi încă o tură de capia îi fac în strat rece, mai târziu.

  Mulţumesc încă o dată.Dorina

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Multumesc pentru aprecieri
   Daca aveti rasadnita eu zic sa semanati direct in rasadnita, fiecare specie de la care vreti sa obtineti rasaduri. Este putin tirziu pentru telina si vinete, dar inca se mai poate semana. Semanati cite 2-3 rinduri din fiecare cultura, dupa care, atunci cind plantutele au 2-3 frunze le puneti in pahare. Daca aveti rasadnita este foarte bine, pentru ca veti face o repicare (mutare) a plantutelor in pahare. Tinem legatura daca mai doriti si alte informatii.

  • Ruginosu

   Asta e tare” locuiesc in Iasi mai exact intre Iasi si Suceava” (imi e rusine sa spun ca locuiesc la tara). : )

   • DoDorina

    Nu, nu îmi este ruşine să spun că locuiesc la ţară. Asta se sub-înţelege din context. La oraş nu aş avea cum să îmi construiesc răsadniţă pe pat de gunoi de grajd. Da, locuiesc la ţară domnule Ruginos, în august se fac 3 ani de când am dat cu dragă inimă confortul şi viaţa de sclav de la oraş pentru libertatea rurală. Şi suntem foarte mândri şi fericiţi de noul nostru statut. Numele satului în care domiciliez nu are importanţă. Dacă nu ştiaţi…însămânţarea legumelor se face diferenţiat de la o zonă a ţării la alta….asta pentru cultura dumneavoastră generală. De aceea am specificat zona în care locuiesc. Vă sfătuiesc să gândiţi de mai multe ori înainte de a vă da cu părerea…..
    Nu ştiu care din noi este cel frustrat. Nu ştiu cum ar putea cineva să se ruşineze cu faptul că este autonom, că stă cu picioarele pe pământ şi nu suspendat la nu ştiu câţi metri în cutii de beton, că respiră aer curat în loc de gaze de eşapament, că ascultă cântecul păsărilor în loc de claxoane isterice….