Să învăţăm să întreţinem corect fiecare cultură de legume: Tomatele

, , 31 Comments

Pe parcursul mai multor articole vă voi prezenta cum se întreţine corect fiecare specie de legume. O să încep cu tomatele. Voi prezenta două situaţii: cultura tomatelor în câmp şi în solarii.

Cultura tomatelor în câmp

În bucata de teren destinată tomatelor, trebuie să avem grijă să nu plantăm tomate în acelaşi loc, an după an. Revenirea tomatelor pe aceeaşi solă se face după 3-4 ani.

Îngrăşarea terenului
Terenul pe care plantăm tomatele trebuie să fie fertil. De obicei este foarte indicat ca măcar odată la 3 ani să punem gunoi de grajd pe terenul pe care semănăm sau plantăm toate speciile de legume. Pentru 500 mp. trebuie să administrăm aproximativ 2 tone de gunoi de grajd de vacă.

Pregătirea terenului se face din toamnă. După eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică gunoiul de grajd , apoi se efectuează arătura de bază la adâncimea de 28-30cm sau se sapă cu cazmaua „de o pană”.

Primăvara înainte de plantarea tomatelor are loc prelucrarea terenului cu o motosapă sau manual cu sapa şi grebla.

Semănatul şi plantatul
Tomatele se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor. Semănatul se realizează după 25 februarie, pentru sudul şi vestul ţării, iar pentru nordul ţării după 10 martie.

De regulă, în fiecare an plantez circa 100 de fire de tomate. Nu folosesc un singur soi, ci măcar 3-4 pentru a avea o diversitate mai mare, atât ca producţie cât şi ca rezistenţă.

100_4448-2

Eu îmi produc răsadurile singură. Semăn în pahare de unică folosinţă, pe care le umplu cu pământ, cumpărat din supermarket, pământ ce trebuie să aibă un pH alcalin.

Înainte de plantat toate paharele trebuie găurite, le umplu cu pământ (aproximativ ¾ din volumul paharului), tasez cu degetele pământul din pahar, pun câte trei seminţe în fiecare pahar, apoi mai adaug puţin pământ şi din nou tasez.

În fiecare an semăn circa 100 de pahare. Le pun într-un loc mai călduros prevăzut cu o sursă de lumină. După semănat, se udă imediat cu stropitoarea cu sită.

La început, când răsadurile sunt mici şi timpul friguros, se udă rar şi cu apă puţină deoarece stratul de pământ se usucă doar la suprafaţă. Apa trebuie să fie la temperatura ambientului pentru a nu răci substratul, cu urmări negative asupra răsadurilor. Pe măsură ce timpul se încălzeşte, udările se fac mai des şi cu cantităţi mai mari de apă. Se urmăreşte ca apa să pătrundă mai adânc şi să umezească stratul de pământ pe toată grosimea.

Cu câteva zile înainte de plantare, răsadurile se călesc printr-o aerisire mai puternică ziua şi noaptea, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadurilor se udă abundent. Vârsta răsadurilor este de 45-50 zile.

Plantarea se începe când în sol se realizează temperaturi de 12 gr. C la 10-12 cm.

Răsadurile se plantează în cuiburi, plantându-se la distanţa dintre rânduri de70 sau 80cm, iar între plante/rând la 30cm sau 40cm. Adâncimea de plantare este până la prima frunză adevărată. Dacă răsadul este alungit acesta se plantează culcat de-a lungul rândului.

Lucrări de îngrijire
Irigarea culturilor de tomate este corelată cu fazele de creştere şi dezvoltare a acestora. După udarea de la plantare, următoarea udare se face la 4-5 zile, a treia după înfloritul primelor inflorescenţe, a patra şi următoarele la interval de 8-10 zile. Udările sunt mai dese în fazele de formare şi creştere a fructelor.

În cursul perioadei de vegetaţie se pot aplica îngrăşăminte foliare, imediat după apariţia primelor fructe şi la 15-20 de zile după prima îngrăşare.

Dacă aveţi păsări de curte este foarte bine să puneţi la fiecare plantă câte o cană de ½ l de compost de pasăre (gunoiul de pasăre se pune într-un recipient cu apă, la soare, 3 părţi apă şi o parte gunoi uscat).

Lucrările de îngrijire cu caracter special, de dirijare a creşterii şi fructificării cuprind: copilitul, care se face radical (ruperea frunzuliţelor de la subsuoara lăstarilor), lăsându-se doar tulpina principală; cârnirea tulpinii după 3-4 inflorescenţe (ruperea vârfului de creştere a plantei), la 2 frunze deasupra ultimei inflorescenţe.

Susţinerea plantelor se face cu araci .

Se acordă atenţie combaterii bolilor şi dăunătorilor. Dintre boli, pagube însemnate produc: mana, pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor, pătarea pustulară, pătarea brună cafenie, antracnoza, septorioza, iar dintre dăunători: păduchele solanaceelor, gândacul din Colorado şi omida fructelor.

Produsele folosite pentru combaterea chimică sunt:

 • ACROBAT MZ (produs ecologic) -2,0 kg/ha – pentru mana tomatelor;
 • SUPER CHAMP 250 SC (produs ecologic) – 2,5 l/ha – pentru mana tomatelor;
 • ALCUPRAL 50 PU (0,5%) – 4-5 kg/ha – pentru mana tomatelor, alternarioză, pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor;
 • TOPSIN AL 50 PU (0,1%) 1,0 kg/ha – pentru vestejirea plantelor, fuzarioză;
 • FASTER 10 CE (0,03%) – păduchele verde;
 • ACTARA 25 WG -0,2 kg/ha – pentru musca minieră;
 • MOSPILAN 20 SP (0,025%) gândacul din Colorado.

Combaterea biologică presupune următoarele măsuri:

 • Respectarea cu stricteţe a regulilor de rotaţie a culturilor;
 • Administrarea de compost organic în anul de cultură (2t/500mp) şi încorporarea superficială a acestuia în toamnă sau în primăvară înainte de înfiinţarea culturilor;
 • producerea răsadului se va face numai în soluri dezinfectate termic, fără exces de umiditate şi cu pH alcalin;
 • înainte de semănat, seminţele se vor dezinfecta cu soluţie de piatră vânătă (sulfat de cupru) timp de 10 minute. După tratare, seminţele se vor scoate din săculeţi şi se vor zvânta fără să se spele.
 • în culturile de câmp trebuie să se respecte o izolare spaţială între parcelele cu cartofi şi cele cu tomate;
 • în timpul lucrărilor de copilit şi legat se va asigura dezinfectarea periodică a mâinilor şi conductelor de apă;
 • la apariţia primelor simptome de mană se vor îndepărta frunzele şi fructele căzute pe sol (se vor culege în saci de polietilenă);.
 • efectuarea a 2-3 tratamente în vegetaţie cu macerat de urzică sau de tătăneasă precum şi cu produse organice comerciale Cropmax etc;
 • culturile se pot asocia favorabil cu varza, fasolea, ţelina si conduraşi pentru combaterea afidelor şi a altor insecte.

Recoltarea tomatelor se face începând cu lunile iunie, iulie funcţie de zona de cultivare, realizându-se eşalonat la 3-5 zile. În funcţie de destinaţia producţiei, fructele se recoltează la diferite grade de maturare.

Cultura tomatelor în solarii

În solarii se efectuează aceleaşi lucrări ca şi în câmp. Sunt doar mici diferenţe cum ar fi data plantatului. Dacă în câmp se plantează după pericolul trecerii brumelor târzii, în solarii plantarea tomatelor se face cu aproximativ 1 lună mai devreme decât în câmp.

În solarii trebuie să fim foarte atenţi la apariţia primelor simptome de boală sau apariţia dăunătorilor.

Atenţie!
Neaerisirea corespunzătoare a spaţiilor protejate duce la apariţia musculiţei de seră şi a altor boli specifice.
Susţinerea plantelor se face prin legarea plantelor cu un fir de aţă de firele de sârmă postate orizontal, la o înălţime de aproximativ 2,5m, deasupra plantelor.

O ultimă problemă care trebuie să o aveţi în vedere este udatul plantelor. Apa cu care se udă este bine să fie călduţă, de aceea este recomandat să aveţi un bazin cu apă, care să se încălzească de la soare.

100_4449-2

De asemenea, vă recomand să folosiţi udarea prin picurare. Nu este costisitoare şi economisiţi mult timp şi energie. Pentru grădina mea şi pentru solar am cheltuit aproximativ 350 lei şi udăm atât plantele din solar (18 mp) cât şi 10 rânduri din câmp de 16 m lungime.

 • ciprian

  la rasaduri , la ce va referiti ca le puneti intr-un loc cu sursa de lumina? Adica atunci cand au rasarit le aprindeti un bec sau aveti o rasadnita cu tavan din sticla sau… Este corecta afirmatia ca: chiar daca semintele sunt hibrid f1, tomatele vor avea totusi un gust foarte bun daca sunt crescute cu un ingrasamant cat mai natural(gustul este dat de ceea ce „mananca” planta)
  Daca punem seminte de …ardei gras si din motive tehnice nu reusim sa mentinem o temperatura optima pana la rasarire(temp. fluctueaza intre 20 grade ziua si 7 grade noaptea), inclin sa cred ca de cele mai multe ori nu mai rasar, nu?

  • Danela Murariu

   Este corecta afirmatia spusa de dumneavoastra atunci cind avem varianta cu planta hibrida ingrasata natural si alta varianta cu planta hibrida ingrasata cu ingrasamint chimic, in sensul ca fructul provenit de la varianta ingrasata organic va avea un gust mai bun decit cealalta. In schimb cind doresti sa faci o comparatie intre o forma hibrida si o populatie locala, gustul, consistenta si aroma vor fi mult mai bune decit la forma hibrida ingrasata organic, in schimb productia va fi mai mica si durata de pastrare mai redusa.
   Astept noi intrebari!
   Danela

  • Danela Murariu

   Daca punem seminte de ardei gras si daca temperatura nu este cea optima de 20-22 gr.C ziua si 17-18 gr.C noaptea, semintele o sa rasara mai greu, cu atit mai greu cu cit ne departam de aceste limite optime, dar sa stiti ca rasar si intre limitele scrise de dv. Eu nu am putut crea decit conditiile scrise de dumneavoastra si au rasarit ardeii, destul de tirziu, dupa 1 luna de zile. Plantele sunt viabile si viguroase.
   VA doresc succes!
   Danela

 • sorin

  buna ziua
  este bina sa umezestii semintele inainte de plantare ?
  eu le-am lasat 2 zile intrun servetel umed, cand le-am desfacut erau deja incoltite .A fost ccam greu la plantare imi era teama sa nu le rup, sper sa rasara totusi.

  • Danela Murariu

   Daca le/ati semanat cu multa grija si nu ati rupt tulpinitile este posibil sa aveti succes. Va rog sa nu mai folositi aceasta metoda anul viitor, pentru ca semintele de tomate rasar foarte repede. La o temperatura de 22 gr. rasar in 5 zile.
   Va doresc mult succes!
   Danela

 • Camelia

  Am accesat neintentionat link-ul pentru dezabonare! Nu vreau sa ma dezabonez, dimpotriva, apreciez initiativa dumneavoastra. Cu stima, Camelia Ciobanu

  • Danela Murariu

   Va multumesc si astept intrebari de la dumneavoastra.
   Danela

 • ALINA

  Multumesc cu respect utile toate sfaturile dar nu va voi priva de intrebari…Ce bine ca existati!

  • Danela Murariu

   Astept intrebari ori de cite ori aveti nelamuriri
   danela

 • http://cutia-cu-margele.blogspot.ro/ Corina

  Buna ziua si bine ati venit, este minunat ca cineva de „acolo”, de specialitate, incearca sa faca ceva pentru amatori. Va felicit si va urez succes si cat mai multi vizitatori. Informatiile de pe site-uri si bloguri romanesti sunt contradictorii, multe sunt eronate sau adevarate aiureli. Nici nu stii unde sa mai te uiti pentru ceva concret si pe care sa te poti baza.

  Am luat de la dvs o serie de seminte pe care incerc sa le cultiv separat, sa pot lua seminte si sa intorc”favoarea”.
  Am si alte soiuri de rosii asa zise traditionale, de la un pasionat de cultivarea rosiilor soiuri vechi, insa am acum o problema, la catva rasaduri s-au rasucit putin frunzele, mai mult pe marginile lungi ale frunzei, nu din varf. Oare care poate fi cauza?

  • Danela Murariu

   Puteti sa faceti o poza la aceste plantute bolnave?
   Va multumesc
   Danela

 • DANIEL GYENGE

  VA FELICIT PENTRU INTENTIA DVS..IN SFIRSIT PUTEM AVEA INFORMATII SIGURE PRIVIND PRODUCEREA SI INTRETINEREA LEGUMELOR ..VA MULTUMESC SI MULT SUCCES IN ACTIUNEA DVS …CU STIMA …DANIEL

  • Danela Murariu

   Va multumesc pt. ca ati accesat acest site. Astept intrebari, sugestii si comentarii.
   O zi cit mai placuta!
   Danela

  • Danela Murariu

   Va multumesc pentru ca ati accesat acest site. Astept sugestii, intrebari si comentarii
   O zi buna
   Danela

 • http://cutia-cu-margele.blogspot.ro/ Corina

  Da, cu siguranta, dar numai in weekend. Multumesc.

 • http://cutia-cu-margele.blogspot.ro/ Corina

  Am observat in text o greseala, , spneti ca rasadurile se planteaza afara cand solul ajunge la 120 C. Probabil ati vrut sa spuneti 12 grade…..

  • Danela Murariu

   Da, aveti dreptate, s-a intimplat atunci cind s-a realizat convertirea textului.
   Va multumesc
   Danela Murariu

 • DANIEL GYENGE

  cit adevar este in urmatoarea nafirmatie: strapungerea plantutelor de rosii cu bucati de sirma de cupru fereste plantele de mana si de unele boli….multumesc.

  • http://www.dmurariu.eu/ Danela Murariu

   Buna ziua,
   Nu v-am răspuns foarte repede pentru ca am vrut sa ma documentez sa vad daca este adevarată aceasta afirmatie. Din pacate nu am gasit nimic sigur. Probabil ca au fost incercari empirice, tocmai datorita faptului ca mana la tomate si la alte plante se combate cu produse pe baza de cupru.
   Daca gasesc si alte raspunsuri va mai contactez.
   O zi buna!
   Danela

 • ALINA

  Cind pot stropi pomii cu insecticid? acum sunt infloriti

  • Danela Murariu

   Buna Alina
   Daca ai plantat pomi ce apartin unor soiuri ameliorate este bine sa faci cel putin 3 stropiri.
   Primul tratament- primavara devreme cu ulei horticol ( este valabil pentru toate speciile de pomi).
   Apoi se face un stropit inainte de inflorit cind floarea inca nu s/a deschis, se face un tratament impotriva rapanului, fainarii cu un fungicid de contact. Acest tratament se asociaza cu un insecticid pentru combaterea insectelor.
   Al treilea tratament se face la scuturarea petalelor impotriva rapanului, moniliozei si fainarii cu fungicide sistemice, asociat tot cu insecticid impotriva viespilor si a carienilor.
   Daca mai doresti si alte informatii astept sa ma contactez.
   Danela

 • ciprian

  din cauza conditiilor de lumina, apa, ingrasamant…care nu sunt corespunzatoare, cat poate o planta de salata de exemplu sa isi prelungeasca perioada de vegetatie fara sa fie afectata ca si dezvoltare. eu stiu ca o salata petrece aprox. 30 de zile in rasadnita apoi inca 30 in cultura efectiva. De fapt ce vreau sa spun este: cat de „elastice”(cat poti sa le depasesti ca timp din diferite cauze) sunt periadele ca : durata de rasarire, durata pana la repicat, durata pana la plantat, durata pana la recoltat.

 • Alin Bora

  Buna ziua,

  Vreau mai intai sa va multumesc pentru initiativa de a face acest site.

  As mai vrea sa va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect:
  ” izolare spaţială între parcelele cu cartofi şi cele cu tomate”.
  Eu am plantat randurile de tomate la 80 cm de cele de cartofi, nestiind aceasta conditie… La ce ma pot astepta?

  Inca o problema: am vazut ca recomandati stropirea cu macerat de urzica SI CU alte produse industriale (chimice). Daca utilizam doar varianta naturala, s-ar putea sa nu fie suficienta?

  Multumesc

  • Danela Murariu

   Imi cer scuze pt. ca va raspund atit de tirziu, dar unele probleme m-au tinut departe de computer.
   Este bine sa nu aveti rosiile foarte aproape de cartof, dar mai ales trebuie sa aveti grija cu vinetele, care sunt puternic atacate de gindacul de Colorado. Atunci cind aveti o bucata mica de teren este foarte greu sa respecti toate conditiile, de aceea va recomand sa despartiti cartoful de tomate si vinete cu ceapa si usturoiul, incit distanta intre cele doua specii sa fie de minim 5 m, sau daca aveti o suparafata mai mare de teren sa aveti o distanta mai mare (cel putin 100 de m) intre cartof si tomate sau vinete. Daca sunt foarte apropiate tomatele cu cartoful, se va transmite foarte usor mana atit al cartof cit si al tomate.
   Referitor la maceratul de urzica, este foarte bine de folosit preventiv, adica sa stropiti toate legumele din gradina care au ca boala comuna mana cu acest macerat, inca de la inceputul lunii iunie, cu repetitie dupa 10 zile, mai des,(6-7 zile) atunci cind sunt ploi rapide si reci. Va repet, acest tratament este preventiv. Daca ati observat primele simptome de mana, neaparat trebuie sa faceti un tratament chimic, mai putin agresiv, cum ar fi substantele chimice de contact (ex. alcupral), care nu intra in frunza, doar protejeaza frunza pentru a nu se extinde boala.

 • Chira Mihai

  buna ziua! si succes in tot ce intreprindeti! am un solar de 5 m latime si 3 m inaltime in cea mai inalta zona a sa! ma puteti ajuta cu un nr de tel sau o adresa de net de la care as putea obtine solutii ca sa pot aerisi corect solarul ptr ca sa sfirjesc frunzele de rosii! multumesc!

  • Danela Murariu

   Daca solarul este acoperit cu foile de polietilena trebuie sa ridicati partile laterale. Daca e acoperit cu placi din policarbonat trebuie sa aigurati o buna circulatie a curentilor de aer, ins ensul ca trbeuie sa aveti geamuri pe toate laturile si chiar pe acoepris.
   Daca frunza de tomate se indoaie sper interior, aveti o boala care se numeste septorioza. Pentru inceput daca nu sunt multe frunze rasucite, pe cele afectate le inlaturati. Daca sunt foarte multe, incercati un trat. cu solutie de urzica, pentru a nu se raspindi boala si la celelalte plante, sau chimic.
   Danela

 • nicoleta

  Buna ziua.Anul acesta am plantat soiuri romanesti de legume,la rosii nu inteleg de ce au legat mai sus?

  • Danela Murariu

   Cred ca au legat mai sus din cauza temperaturilor mai scazute din timpul primaverii, iar soiurile dv au fost mai sensibile la aceste temperaturi. Poate nu am dreptate, dar as mai vrea unele detalii de ex: denumirea soiului, data plantatului si de unde sunteti?
   VA multumesc,
   Danela

 • virgil

  Buna seara .de ce nu pot cultiva 2_3ani la rand pe acelasi sol vinete ?dupa primul an nu mai au aceasi calitate.

  • Danela Murariu

   Nu este indicat sa cultivati vinete dupa vinete sau dupa cartofi pentru ca in primul rind multe boli se transmit prin sol sau prin resturile vegetale ale celor doua culturi. Cartoful si vinetele din punct de vedere botanic sunt rude si sunt sigura ca stiti ca gindacul de colorado prefera foarte bine intai vinetele si apoi cartoful.
   Numai bine!
   Danela

  • Danela Murariu

   Imi cer mii de scuze pentru ca va raspund atat de tirziu.
   Vânăta este o plantă foarte pretentioasă. Daca cultivati 2-3 ani la rând vinete in acelasi loc, productia si calitatea scad, din urmatoarele cauze:
   1. Se consuma toate elementele nutritive de la aceiași adâncime din sol;
   2. Sunt foarte multe boli care se transmit prin resturile ramase in sol de la plantele din anul precedent.
   3. Nu este indicat s a plantati vinete nici dupa alte plante din aceiasi familie (cartof, tomate)
   Asadar incercati sa plantati vinete in fiecare an in locuri diferite.
   Dca mai doriti informatii va rog sa ma contactati pe adresa dmurariu@suceava.astral.ro