Să învăţăm să cultivăm în grădină ardei gras, gogoşar, capia şi ardei iute

, , 10 Comments

prob3Cele patru tipuri de ardei  se cultivă bine după lucernă, trifoi, mazăre, fasole, dar se pot cultiva şi după rădăcinoase (sfeclă, ţelină), bulboase (ceapă, usturoi)  şi bostănoase.

Îngrăşarea terenului – Toamna, odată la 2 ani se aplică gunoi de grajd 4-5kg/m2.

Pregătirea terenului se face din toamnă. După eliberarea terenului de resturi vegetale, se aplică gunoiul de grajd, apoi terenul se ară cu tractorul la 25 – 30 cm adâncime sau dacă

sapatsuprafaţa este foarte mică  se sapă cu cazmaua la 20-25 cm. Primăvara,  înainte de plantare are loc prelucrarea terenului, manual cu  grebla şi sapa sau cu motosapa.

Semănatul

Ardeiul se cultivă prin producerea prealabilă a răsadurilor. Semănatul se realizează  în perioada 15 februarie – 1 martie.

Seminţele se  seamănă în lădiţe din lemn sau ghivece din plastic (jardiniere)  care, în prealabil, au fost umplute cu mraniţă (pământ  – 60%, nisip -10% şi gunoi de grajd fermentat -30% ), sau pământ pentru flori cumpărat de la magazinele de specialitate care se amestecă cu nisip şi pământ de grădină (pentru 20 kg de amestec se foloseşte un sac de 10 kg de pământ pentru flori, 2 kg de nisip şi 8 kg de pământ de grădină) .

Dacă semănăm în lădiţe din lemn sau din plastic, după 20 de zile de la răsărire după ce s-au format primele două  frunze, se plantează câte 2-3 plăntuţe în pahare de unică folosinţă, care au fost umplute în prealabil cu mraniţă şi s-a făcut o gaură la fundul fiecărui pahar.

Adâncimea de plantare este de 2-2,5 cm.

Dacă vom planta un număr redus de răsaduri (100 de răsaduri), pentru consumul propriu se pot pune seminţele direct  în pahare din plastic (câte 5-6 seminţe în fiecare pahar), care s-au găurit pentru aerisire. Se umple cu pământ fiecare pahar, aproximativ 3 sferturi din volum, se pun seminţele si apoi se acopera cu putin pamint. Punem mai multe seminţe în pahar pentru că acestea încolţesc mai greu şi este posibil ca unele dintre ele să moară.

Seminţele de ardei răsar mai greu decât cele de roşii. De la semănat până la răsărire trec aproximativ 2 săptămâni dacă paharele sau ghivecele sunt ţinute la temperaturi de peste 150C şi la lumină. De aceea este bine să puneţi răsadurile în geam dacă nu aveţi  spaţii încălzite şi luminate. Răsadurile de ardei sunt mult mai sensibile decât cele de roşii, dacă nu vor avea lumină şi căldură suficientă, se vor îngălbeni şi chiar se vor îmbolnăvi.

Plăntuţele se udă ori de câte ori este nevoie cu stropitoarea, iar apa trebuie să fie la temperatura camerei.

Dacă am semănat direct în pahare, atunci când plantele au 4 frunze, dacă au răsărit mai mult de 2 plăntuţe, se îndepărtează ce este în plus. Plantele care sunt în plus în fiecare pahar, fie că se plantează în paharele unde nu au răsărit deloc, sau se replantează în alte pahare, câte două în fiecare pahar.

Cu câteva zile înainte de plantare răsadurile se călesc prin scoaterea în timpul zilei pe o terasă, iar cu câteva ore înainte de scoaterea răsadurilor se udă abundent. Vârsta răsadurilor trebuie să fie de 60-65 zile.

Plantarea se începe când în sol se realizează temperaturi de peste 150C., începând cu sfârşitul lunii aprilie până la mijlocul lunii mai, în funcţie de zona de cultură.  

Nu plantaţi ardei după tomate si vinete, pentru ca au boli comune.

copcile la ardei

Înainte de plantare,  se întinde o sfoară cât lungimea rândului, cu sapa se fac gropi mici (cuiburi)  care au o adâncime de 7-8 cm, la distanţe de 70 cm între rânduri, iar între plante pe rând distanţele  sunt de 20 – 25 cm. Înainte de a planta răsadul se pune circa un litru de apă în fiecare gaură.  Se distribuie câte un pahar cu 2 plante la fiecare cuib. Se întoarce paharul cu gura în jos, plantele vor ieşi cu tot cu pământ şi se aşează  pe fundul gropii, se adună pământ în jurul tulpinilor şi se tasează un pic cu palmele, în jurul plantelor.  Este bine să plantaţi în fiecare groapă  câte 2 plante pentru că veţi avea un număr  mai mare de fructe, iar când plantele sunt la maximum de dezvoltare se vor sprijini una de cealaltă, nefiind pericol să se rupă datorită greutăţii fructelor.

Păstraţi o rezervă de 10-20 de plante pentru eventuala înlocuire a plantelor care vor muri.

Care sunt lucrările care se fac după plantare? 

plantarea ardeiuluiLa 4-5 zile de la plantare, se verifică toate plantele. Dacă unele au  vârful îndoit,  sau sunt ofilite sau chiar sunt moarte, vor fi înlocuite cu plantele păstrate ca rezervă.

Udarea se face imediat după plantare pentru asigurarea prinderii. Se pune aproximativ 1 litru de apă la fiecare plantă. După care nu se mai udă 2-3 săptămâni pentru a determina plantele să se fixeze bine în pământ.

Burienile se îndepărtează ori de câte ori apar, cu multă griă se vor  îndepărta buruienile care cresc chiar lângă tulpina ardeiului.

Udările se repetă în funcţie de temperatura zilnică şi de frecvenţa ploilor. Dacă apar perioade cu temperaturi ridicate este necesar să se ude foarte des (odată la 2 zile). Dacă sunt temperaturi mai scăzute ce alternează cu ploi, udările se fac mai rar. În timpul apariţiei fructelor cantitatea de apă folosită pentru udare este mai mare, pentru că plantele au mare nevoie de apă în această perioadă. Este bine să se alterneze cu aplicarea de compost organic, (gunoi de pasăre pus la fermentat cu apă) câte o cană de ½ litru la fiecare plantă. Compostul organic se poate aplica  odată la 2 săptămâni, iar atunci când fructele sunt mari se poate aplica în fiecare săptămână. Binenţeles că în această perioadă  şi udările se vor face cu cantităţi mai mari de apă, iar în zilele foarte călduroase chiar în fiecare zi.

În scopul obţinerii unor fructe mai mari, mai timpurii sau pentru a începe culesul unui număr mai mare de fructe până la venirea brumelor de toamnă, puteti rupe vârful de creştere al plantei după ce s-a format al treilea etaj de fructe.

Se acordă atenţie combaterii bolilor şi insectelor.

Combaterea ecologică constă în:

 • revenirea ardeiului pe acelaşi teren după o perioadă de 4-5 ani pentru prevenirea apariţiei unor boli care rezistă în sol până la 4 ani.
 • dezinfectarea seminţelor înainte de semănat cu:
  • apă caldă la temperatura de 50ºC. Seminţele puse în săculeţ se tin 30 de minute după care  se scot şi se întind pentru a se răci.
 • prevenirea apariţiei diferitelor boli prin stropire cu macerat de urzică;
 • în cazul atacului de afide se utilizează macerat de pelin.

Cum preparăm maceratul de urzică şi de pelin?

Maceratul de urzică se foloseşte pentru combaterea manei la ardei, tomate, castraveţi, etc..

Se culege 1 kg de plante fără rădăcină, peste care se pune 10 l. de apă sau se foloseşte  200 gr. de plantă uscată la 10 l. apă.  Se lasă la macerat 7 zile . Se strecoara şi se foloseşte 1 litru  de macerat de urzică  la 20 litri de apă.

Pentru prevenirea apariţiei manei, poţi să începi să stropeşti plantele încă din luna iunie, să repeţi tratamentele din două în două săptămâni şi să faci stropiri mai dese, dacă sunt perioade ploioase.

Maceratul de pelin pentru combaterea afidelor, a gândacului de Colorado, etc.

Se culege 300 gr. plantă proaspătă sau 30 gr. plantă uscată la 10 l apă.  Se lasă la macerat 12 ore şi se fierbe apoi 20 de minute. Se pune 1 litru de macerat de pelin la 2 litri de apă.

Stropirile le faci atunci când observi că au apărut primele afide sau larve ale gândacului de Colorado. Repetă stropirile până când nu mai sunt insecte,  după două zile de la ultima stropire.

poze pt. blog 012

Dacă doriţi o combatere chimică a bolilor şi insectelor, trebuie să achiziţionaţi produse de la magazinele de specialitate.

Recoltarea se face treptat în funcţie de nevoi şi necesităţi.

Producerea  seminţelor de ardei este asemănătoare cu cea a culturilor producătoare de fructe pentru consum, respectându-se totuşi anumite particularităţi:

 • eliminarea primului fruct apărut;
 • eliminarea fructelor slab dezvoltate sau bolnave;
 • se reţin pentru seminţe  câte 3-4 fructe/plantă la ardeiul gras, 3-5 fructe/plantă la gogoşar şi 5-7 fructe/plantă la ardeiul lung;
 • ruperea vârfului de creştere a plantelor, după ce s-au format trei etaje de fructe;
 • îndepărtarea florilor apărute foarte târziu pentru a permite o dezvoltare mai bună a fructelor rămase şi a grăbi coacerea lor.

Recoltarea fructelor pentru sămânţă se face atunci când acestea au ajuns la coacerea deplină, manual, în 2-3 etape. Se aleg fructele sănătoase, mari, se extrage sămânţa iar pulpa se foloseşte la prepararea conservelor. Seminţele extrase se pun în strat subţire pe o coală de sugativă pentru reţinerea surplusului de umiditate şi pentru uscare. După ce sămânţa este uscată se pune în borcane  din sticlă sau săculeţi din pânză şi este păstrată în locuri uscate şi răcoroase.

Iata si cateva linkuri ajutatoare in cazul in care mi-au scapat detalii:

 • Teodora

  Va rog mult, in ce perioada a zilei si conditii meteo se fac stropirile cu macerat ?
  Va multumim, pentru sfaturile fff utile !

  • Danela Murariu

   Va rog sa ma scuzati ca am intirziat cu raspunsul. Maceratul este bine sa se administreze dimineata dupa ora 9 pina la ora 11 si apoi de la ora 16 pina la ora 20. Vedeti ca este bine sa nu facem aceasta lucrare in timpul amiezii. De asemenea este indicat sa adminsitrezi maceratul dupa ploaie, nu inainte de ploaie.

 • Cezara

  Multumesc mult pentru toate explicatiile! Sunt foarte utile pentru incepatori, asa ca noi!

 • ionalecsandru693

  maceratul de urzica si de pelin se poate face in cantitati mai mari sau se depreciaza in timp?

  • Danela Murariu

   Maceratul de urzica il puteti face la inceputul verii, cind urzica este bine dezvoltata. Puteti sa faceti o cantitate mai mare care sa va ajunga pina la sfirsitul vegetatiei. Problema este ca trebuie sa aveti o incapere mai racoroasa. In timp, maceratul are un miros neplacut dar pentru plante nu este nici o problema.

 • Alina

  Am semanat intr-o jardiniera ardei iute, a rasarit si crescut chiar frumos, dar de 2 zile au inceput sa se „topeasca” care e cauza si ce mai pot face acum?

  • Danela Murariu

   Destul de tirziu va raspund pt. ca e o perioada cu multe lucrari in cimp. SE intimpla foarte des la rasadurile de ardei sa apara o boala care se numeste mucegaiul tulpinitelor, de aceea se administreaza preventiv o stropire cu PREVICUR sau cu alte substante careau aceiasi subst. activa. De asemena pot sa mai fie si alte cauze: semanatul foarte des (plantele sunt lipite unele de altele) si lipsa luminii.

  • stefan

   L-ati expus brusc la soare!

   • Danela Murariu

    Imediat dupa ce am repicat plantutele de tomate in pahare, le-am tinut la umbra pina seara, dupa care le-am lasat in solar tot in pahare, timp de 2 saptamini.
    Apoi le-am plantat in solar. Plantele de tomate sunt foarte iubitoare de caldura.

 • Ovi Diu

  deci la plantare se pun 2 litri de apa? Ca asa ati scris in articol, 1 litru in groapa, si unul dupa ce pui rasadul.