Puterea exemplului personal

, , 10 Comments

Vreau sa imi cer scuze de la toti prietenii acestui site pentru aceasta lungă absenţă, dar lucrările din câmp m-au ţinut departe de calculator.

Au trecut deja 4 luni (aprilie-iulie) de când am început să lucrez în grădină şi solar.

Pentru a împărtăşi din experienţa mea celor care doresc să îşi producă singuri legumele necesare pentru întregul an, vă prezint imagini cu grădina şi culturile de legume ce le-am cultivat în acest an pe o suprafaţă de 418 mp.

Toate legumele le-am cultivat în câmp, cu excepţia tomatelor pe care le-am plantat în minisolarul care are o suprafaţă de 18 mp.

Să începem cu legumele cultivate în câmp.

Din imagine se vede modul cum sunt semănate sau plantate:

gradina_grafic

O să le descriu pe toate, aşa cum sunt aşezate în câmp. Toate rândurile de legume au lungimea de 20 m. Distanţa între rânduri este diferită de la o cultură la alta.

Primele 3 rânduri sunt ocupate cu căpşun. Distanţa între rânduri este de 70 cm. Această suprafaţă ne este suficientă să avem căpşuni proaspeţi în luna iunie şi să facem gem sau dulceaţă pentru iarnă.

Apoi urmează 2 rânduri de  usturoi cu o distanţă între rânduri de 30 cm. L-am plantat în toamnă. L-am recoltat la sfârşitul lunii iulie. Am obţinut 4 kg.

Lângă usturoi, am plantat  2 rânduri de ceapă roşie  şi 4 rânduri de ceapă albă, tot la distanţa între rânduri de 30 cm. La începutul lunii august am recoltat şi ceapa. Am obţinut circa 6 kg ceapă roşie şi 30 kg ceapă albă.

Următoarea cultură este morcovul. Am semănat 4 rânduri, la distanţa între rânduri de 30 cm.

Urmează, 1/2 rând de păstârnac şi 1/2 rând de pătrunjel rădăcină la aceaiaşi distanţă între rânduri ca morcovul.

Lângă păstârnac şi pătrunjel am semănat un rând de sfeclă roşie.

Apoi am semănat 2 rânduri de mazăre de grădină la distanţa între rânduri de 50 cm, pe care am recoltat-o la sfârşitul lunii iunie. Am obţinut 3 kg de boabe verzi.

La mijlocul lunii mai am plantat 200 răsaduri de ardei capia, ardei gras şi gogoşar pe 5 rânduri, la o distanţa de 70 cm între rânduri şi 70 cm între plante pe rând. Am plantat câte două fire la cuib.

Lângă ardei am plantat 2 rânduri de vinete (50 de plante), la aceaşi distanţe între rânduri şi pe rând ca şi ardeii.

A urmat un rând de ţelină (25 de plante). Lângă ţelină am plantat varză de toamnă, 1,5 rânduri (40 de plante), 1/2 rând cu conopidă (10 plante) şi 1/2 rând cu brocoli (10 plante).

În cea de-a doua jumătate a parcelei am semănat 6 rânduri de fasole pitică la distanţa de 50 cm între rânduri şi 20 cm între plante pe rând. Fasolea am recoltat-o la începutul lunii august.

Lângă fasole am plantat 6 rânduri de cartofi (3 rânduri cartofi albi şi 3 rânduri cartofi roşii) la distanţa de 60 cm între rânduri şi 20 cm între plante pe rând.

Pentru a avea păstăi de fasole, proaspete până în luna octombrie, am semănat în trei etape. Prima etapă, în 25 aprilie am semănat 10 cuiburi de fasole pitică pentru păstăi. Apoi după 10 iunie am semănat alte 10 cuiburi, tot de fasole pitică, iar în 15 iulie, în locul celor semănate în 25 aprilie am semănat fasole pentru păstăi, de arac, care va avea păstăi până toamna târziu.

Lângă fasole am semănat  castraveţi, în două etape. În prima etapă, (6 mai) am semănat 7 cuiburi, pe care i-am folosit pentru consumul curent. După 10 iulie am semănat alte 10 cuiburi de castraveţi pe care îi voi conserva pentru iarnă.

Ultima cultură este porumbul semănat pe 2 rânduri pe care îl folosim pt. fiert.

În cele două imagini de mai jos puteţi vedea ardeii şi vinetele din câmp.

poze pt. blog 012 poze pt. blog 013

 

Căpşunii, ardeii, vinetele, varza, ţelina, conopida, brocoli şi castraveţii sunt udaţi cu ajutorul unei instalaţii de udare prin picurare.

 

poze pt. blog 002 poze pt. blog 005 poze pt. blog 007

În solar anul acesta am plantat numai roşii şi am semănat pătrunjelul pentru frunze. În data de 24 aprilie am plantat 56 de fire de tomate ce aparţin la 5 populaţii locale (tip ardei, inima de bou, portocalii, chery roşii, chery portocalii). Distanţa între rânduri este de 70 cm, iar între plante pe rând, 35 cm. Primele fructe s-au copt în jurul datei de 10 iulie.

Producţia este foarte bună, în jur de 5 kg pe fiecare plantă, ceea ce ne asigură necesarul atât pentru consumul curent  cât şi pentru conservare pe timpul iernii. Perioada de fructificare în solar este foarte lungă (din iulie până în octombrie).  În solar, înainte de a planta roşiile, am semănat în mai multe etape (toamna tirziu, martie, aprilie)  salată, spanac,ridiche  şi ceapă.

În solar folosesc aceaşi metodă de udare ca în câmp.

 

 • Andrei Jianu

  Buna ziua,

  In primul rand as vrea sa va felicit pt modul in care v-ati organizat gradina, in al doilea rand as vrea sa va intreb ce dimensiuni are solarul dvs? Am si eu o bucata de 500 mp libera, pe care as dori sa fac o mini livada, un mini solar si bineinteles o gradina cu legume.

  Puteti sa-mi spuneti de ce anume ardei si vinetele incep sa se usuce timpuriu, am plantat anul acesta cateva plante de ardei si vinete, iar majoritatea au facut floare, au dat rod insa s-au cam uscat.

  Multumesc si spor la treaba in continuare.

  • http://www.dmurariu.eu/ Danela Murariu

   Buna ziua,Solarul are o supr. de 18 mp. (6 x 3 m). Pe cei 500 mp. daca doriti sa plantati citiva pomi e bine, dar sa nu fie pra multi (4-5 pomi) pt. ca in 3 ani cresc si va umbresc legumele. Ce pot eu sa va spun , puteti sa plantati atitea pomi, incit sa va ramina pt. legume o suprafata de teren care sa nu fie umbrita si care sa va satisfaca cerintele familiei.
   Referitor la ardei, daca frunzele de la baza se ingalbenesc si cad, si poi se ususca toata planta, inseamna ca sunt bolnavi. Daca sunt uscate numai citeva frunze de la baza, trebuie sa faceti un tratament cu zeama bordeleza . Daca sunt mai multe frunze uscate, trebuie sa faceti un tratament cu un fungicid permis de agricultura bio, se cheama Melody. Sa auzim de bine!
   Danela
   –- On Fri, 09 Aug 2013 01:41:22 -0700 Disqus<notifications@disqus.net> wrote –-

   Settings

   A new comment was posted on Gradina Bio a Familiei Tale

   Andrei Jianu (Guest):
   Buna ziua,
   In primul rand as vrea sa va felicit pt modul in care v-ati organizat gradina, in al doilea rand as vrea sa va intreb ce dimensiuni are solarul dvs? Am si eu o bucata de 500 mp libera, pe care as dori sa fac o mini livada, un mini solar si bineinteles o gradina cu legume. Puteti sa-mi spuneti de ce anume ardei si vinetele incep sa se usuce timpuriu, am plantat anul acesta cateva plante de ardei si vinete, iar majoritatea au facut floare, au dat rod insa s-au cam uscat. Multumesc si spor la treaba in continuare.
   4:41 a.m., Friday Aug. 9

   Reply

   Moderate this comment by email
   Email address: andreijianu@gmail.com | IP address: 86.120.171.155 Reply to this email with “Delete”, “Approve”, or “Spam”, or moderate from the Disqus moderation panel.

   You’re receiving this message because you’re signed up to receive notifications about activity on threads authored by dmurariu. You can unsubscribe from emails about activity on threads authored by dmurariu by replying to this email with „unsubscribe” or reduce the rate with which these emails are sent by adjusting your notification settings.

 • Stefanica Marius

  Si eu vreau sa va felicit pentru gradina si pentru felul in care ati organizat-o. Imi place foarte mult si mi-as dori sa am si eu o gradina ca a dumneavoastra.

  Am observat ca rosiile sunt stropite. Dumneavoastra cu ce le-ati stropit? Sanatate si numai bine!

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Va rog sa ma scuzati ca am intirziat cu raspunsul, dar toamna e mult de lucru in cimp, si nu prea stau aproape de computer.
   Rosiile din solar le/am stropit in luna iunie cu solutie de urzici, dupa care la inceputul lunii august am facut un tratament cu zeama bordeleza. Alte tratamente nu am facut. Acum deja plantele au frunzele bazale atacate de diferite boli. Singura metoda este de indepartare a frunzelor bolnave, pentru a nu ajunge boala si la fruct.
   Sa auzim de bine!
   Danela

 • Mihaela

  Va multumesc mult pentru toate sfaturile utile si informațiile pe care le postati!

 • Stefanica Marius

  Rosiile mele din gradina sunt manate. Daca opresc samanta din ele, rosiile ce or sa iasa din ele or sa fie si ele manate? Mentionez ca rosia (fructul) e mare si pare sanatoasa.

  • Danela Murariu

   Daca fructele sunt sanatoase, luati saminta din ele. Mana se manifesta in principal pe frunze. Boala nu se transmite prin seminte.
   Va multumesc,
   Danela

 • Ana Pascu

  BUna ziua!
  Va urmaresc cu multa atentie articolele, multumesc pentru informatii. Am o intrebare: Ce este „borangicul” si cum pot scapa de el? Am cultivat in gradina niste lucerrna, cumparata din Piata Obor, nu de la un producator specializat, si ma tem ca in el au fost semintele de borangic. Acum mi-a impinzit toata gradina. Arata ca niste firisoare galbene, uneori chiar portocalii, care se agata de alte plante si face din loc in loc ciorchini si capsule cu seminte. A aparut in aprilie si, desi l-am adunat cu migala o data pe luna (doar atunci ajung la gradina), s-a impinzit cu rapiditate. E periculos sau doar enervant prin capacitatea de inmultire? Mie mi se pare mai periculoasa volbura, care se prinde strins de plante, decit borangicul, care se aduna relativ usor.
  Daca ma puteti ajuta cu un sfat, va ramin recunoscatoare. In rest, sint multumita de semintele de la Banca de Gene, sper sa am anul acesta si de gogosdari, ardei, vinete, floarea-soarelui, fasole si mazare. Nu au mers bine bobul, nu stiu de ce i-a cazut cea mai mare parte din flori, si porumbul, care a ramas destul de mic si s-a cam uscat, desi l-am udat de citeva ori. Poate ca nu i-a placut solul, care e cam nisipos in partea de gradina respectiva. Cind aveti timp, poate ne dati si ceva sfaturi pentru cresterea fertilitatii solurilor nisipoase. Pot sa seman lucerna sai trifoi ca ingrasamint verde? E o bucata destul de mare de gradina cu sol prost si as dori tare mult sa-l imbunatatesc. Nimic nu creste bine pe el, toate ramin pipernicite si abia daca rodesc.

  Cu multumiri,
  Ana Pascu

  • Danela Murariu

   Buna ziua,

   Referitor la buruiana ce o aveti in parcela de lucerna, va pot spune ca aceasta buruiana se numeste cuscuta. Este foarte invaziva. De obicei apare in vetre. Singura masura este sa distrugeti total vatra respectiva si sa tot insistati pina dispare. Daca este impinzita in toata parcela trebuie sa renuntati la lucerna, sa tratati sola cu un erbicid total, dupa care anul urmator sa veniti cu alta specie. Este o buruiana parazita care vine impreuna cu saminta de lucerna pe care ati cumparat/o. De obicei, se livreaza saminta de lucerna decuscutata. Lucerna si trifoiul sunt f. bune ca ingrasamint verde. Sunt bogate in azot si curata bine terenul de buruieni.
   Sa auzim de bine!
   Danela

 • liber

  Este minunat ceea ce faceti!