Primele lucrări în grădina mea

, , 6 Comments

Dacă aveţi pomi fructiferi, cultivaţi în sistem tradiţional, după cum ştiţi, încă din luna ianuarie încep tăierile, sau curăţatul pomilor. Mărul este pomul fructifer căruia trebuie să i se aplice tăieri în fiecare an. Cei care nu au cunoştinţe şi experienţă în acest domeniu, este bine să nu experimenteze, pentru că apare pericolul de a tăia ramurile care nu trebuie.

Este indicat să căutaţi o persoană cu experienţă care să efectueze această operaţie, în fiecare an.

Ceilalţi pomi fructiferi (cireş, vişin, prun, etc) nu necesită tăieri în fiecare an. La aceste specii, de regulă se fac corecturi ale coroanei.

O altă lucrare foarte importantă, tot în această perioadă este efectuarea unui tratament preventiv al tuturor pomilor fructiferi cu un insecticid numit ”ulei horticol” care are un rol important în împiedicarea atacului diferitelor insecte, ce apar în cursul perioadei de vegetaţie.

Această substanţă o puteţi procura de la magazinele de specialitate din localitatea dumneavoastră care distribuie seminţe şi erbicide.

 • http://cutia-cu-margele.blogspot.ro/ Corina

  Din pacate sunt mai putini soecialisti cat asa zis cunoscatori. Specialistii au fost decimati, rar mai gasesti cat e un inginer horticol sa vina sa te invete. Ar fi interesante poate nist e cursuri zonale pentru ca revin gradinile familiale, orasewnii se trag spre periferie sau la casele parintilor, bunicilor, iar multi batrani au pierdut contac tul, te iei cu mainile de cap ce isei au.

  • Danela Murariu

   E foarte buna ideea dv. cu aceste cursuri zonale. Oricum eu va stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari despre gradinarit.
   O saptamina cit mai placuta!
   Danela

 • Marius

  De ce se da cu var pe pomi primavara?

  • http://www.dmurariu.eu/ Danela Murariu

   Primavara se dau cu var pomii pentru ca varul este un bun dezinfectant, cicatrizează eventuale răni si omoară ouăle insectelor, larvele acestora şi chiar adulţii.
   O zi buna!
   danela

 • vasile

  Buna ziua si felicitari pentru blog cu o singura problema. Nu credeti ca fiecare poate sa-si toaleteze pomii si arbustii fructiferi fara sa mai apelam la asa zisii specialisti ( cinstiti sa fim un tehnician sauy inginer nu-ti vine in gradina sa-ti tunda pomii, vine nea Ghita care a vazut pe la CAP cum se tunde si dupa aceea a devenit „xpert”. Cred ca o carte buna si niste unelte care sa te ajute pot face ca in 2-3 ani sa inveti din proprie experienta cum se fac taierile, macar cele de formare si fructificare.
  O zi frumoasa fara coduri si vijelii.

  • Danela Murariu

   Aveti dreptate, dar pentru ca eu nu am experienta in taierea pomilor, apelez in fiecare an la o persoana care a efectuat aceste lucrari atit pe timpul CAP cit si dupa. Este singura lucrare care o realizez cu ajutorul unei persoane cu experienta in acest domeniu.