Primele lucrări de îngrijire la tomatele din solar

, , 4 Comments

Au trecut patru săptămâni de la plantare, plantele au crescut mult, deja au o lungime de circa  25 -30 cm.

Este foarte important să efectuăm câteva lucrări de bază.

plant. rasad. 010

                                  Aşa arată solarul după ce am terminat de palisat toate plantele 

O să vă prezint lucrările care le fac de obicei eu în solar.

1. Udatul plantelor.

În solar, cantitatea de apă ce se pierde din cauza căldurii este mai mare decât în câmp, de aceea, la început plantele se udă odată la două zile. Este recomandat ca apa care se foloseşte pentru udare să fie călduţă, pentru a nu suferi plantele, datorită diferenţei mari de temperatură dintre temperatura ridicată din solar şi temperatura redusă a apei.

2. Palisatul plantelor (fixarea plantelor pe sârmă cu un fir de aţă)   

 

plant. rasad. 005

                                    Plantă cu ţăruşul de lemn alături

Pentru început, alături de fiecare plantă, înfing câte un ţăruş de lemn, de dimensiuni destul de mici. Apoi leg un fir de sfoară, de grosime medie de ţăruş şi conduc aţa, pe firul de sârmă care a fost montat în partea de sus a solarului. Se face un nod la sfoară încât atunci când plantele cresc în înălţime şi greutate să se poată prelungi firul de aţă.          plant. rasad. 011                                    Modul de prindere a plantei de firul de aţă vertical 

 

plant. rasad. 009

                                    Modul de prindere a firului de aţă de sârmă

3. Copilitul plantelor (îndepărtarea lăstarilor de la subsioara frunzelor)

După circa două săptămâni de la plantare începe îndepărtarea lăstarilor de la subsioara frunzelor. Această operaţie se repetă, la început la interval de o săptămână, iar după o lună de la plantare, chiar la 2-3 zile.

                                      plant. rasad. 003

                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lăstarii de la subsioara frunzelor pe care trebuie să-i îndepărtăm

Această operaţie este foarte importantă pentru că de corectitudinea efectuării ei depinde producţia de tomate ce se va obţine. 

 Înafară de aceste trei lucrări, permanent trebuie înlăturate buruienile, iar solul din jurul plantei trebuie menţinut mereu afânat.

Nu sunt atât de multe lucrări, dar trebuie repetate  la început odată la două  săptămâni,  după care trebuie să treceţi odată la două zile prin solar, pentru că plantele cresc, lăstarii se formează permanent la subsioara fiecărei frunze apărute, plantele trebuie legate de firul de aţă pentru a fi dirijate în jurul firului de aţă, iar udarea se efectuează ori de câte ori consideraţi că solul este uscat în jurul plantei.

De asemenea este foarte importantă aerisirea solarului. Dacă este acoperit cu folie, în zilele călduroase se ridică folia de pe părţile laterale. Dacă solarul  este acoperit cu plăci de policarbonat, se deschid toate geamurile şi uşile. În luna mai dacă  noaptea este mai răcoare, se închid uşile şi geamurile, sau se coboară părţile laterale atunci când este acoperit cu folie.

 Odată cu creşterea plantelor, ele vor avea tendinţa de a forma şi tulpini secundare. Eu las numai tulpina principală, pentru că dacă există multă vegetaţie, sigur vor apărea boli şi dăunători, care ne pot determina să folosim substanţe chimice.

Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru cultivarea tomatelor în solarii.

 

 • Chira Mihai

  buna ziua! ma bucur sa vad ce solar frumos aveti! va urez succes si spor! si sa ne tot informati ca avem neoie, noi astia amatorii..

  • Danela Murariu

   Va multumesc pt. cuvinteel frumoase.

 • Teodor

  Buna ziua, este primul an cand fac rosii in solar, adica incerc pt ca inca nu am rod. Am ajuns lacopilire si palisare. Au crescut bine plantele insa au fiecare mai multe varfuri, e recomandat sa lasam doar 1 sau? Multumesc

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Eu va spun din experienta mea, ca numarul de tulpini lasate in solar este si in functie de distanta intre rindurile de plante si intre plante/rind. Daca aveti o distanta de 70 cm intre rinduri si 50 cm intre plante/rind atunci puteti lasa cele doua virfuri, dar nu mai mult. Daca aveti o distanta de 35 cm intre plante pe rind, asa cum am eu in solar, eu las numai un singur virf. Este bine sa nu fie pre multa vegetatie pentru ca si fructele nu vor fi foarte mari, iar musculita de sera sigur se va dezvolta foarte bine.
   Asadar dv. decideti.
   Multumesc,
   Danela