Lucrările de îngrijire la tomatele plantate în grădină

, , 2 Comments

Au trecut  3-4 săptămâni de la plantatul tomatelor în câmp. Plantele au realizat un contact bun cu solul, deja au apărut primii lăstari la subsioara frunzelor.

foto cimp 2015 041

                                                Populatii de tomate plantate în câmp

O să vă prezint lucrările de îngrijire în ordine cronologică.

1. Palisarea plantelor (fixarea aracilor lângă fiecare plantă). Aracii pot fi din lemn sau metal.  Se înfing în pământ lângă fiecare plantă, care se leagă de arac cu aţă sau cu bucăţi de cârpe.

foto cimp 2015 039

                                     Folosirea aracilor din metal

Se mai pot folosi şi stâlpi din lemn mai grosi, care se înfing în pământ la distanţe de 4-5 m pe care se întind două sârme, un fir de sârmă  se fixează în partea de sus a stâlpilor şi al doilea fir  la un metru de la suprafaţa solului. Apoi plantele se leagă cu aţă pe aceste fire de sârmă.

2. Înlăturarea lăstarilor de la subsioara frunzelor sau copilirea. Această lucrare trebuie făcută săptămânal.

plant. rasad. 002

                                  Îndepărtarea lăstarilor de la subsioara frunzelor

3. Prăşitul între plante/rând şi între rândurile de plante. Se face ori de câte ori este nevoie. Este bine ca solul din jurul plantei să fie afânat.

4. Udatul plantelor. Este cea mai importantă lucrare. Tomatele sunt mari iubitoare de apă. Sunt multe metode de udare, după cum ştiţi cred că, cea mai bună, este udarea prin picurare. Dar în funcţie de posibilităţile financiare se poate uda şi fiecare plantă, fie manual, fie cu un furtun pus la o sursă de apă. Dacă aveţi doar câteva fire de tomate (20-30 de plante) se poate folosi o metodă de udare foarte uşoară şi destul de bună, care constă în  folosirea unei sticle din plastic de 2l,  pentru  fiecare plantă. Se pune cu gura în jos, cu tot cu dop, dar la care se fac câteva găuri mici cu un ac. Tăiaţi fundul sticlei şi fixaţi sticla lângă plantă. Umpleţi-o cu apă, odată la 2 zile.

5. Tratamentul preventiv împotriva manei tomatelor.  Este cea mai frecventă boală la tomate. Este bine să se aplice preventiv, tratamente cu  macerat de urzică. 

Tomato-blight-large

                                           Mana tomatelor

Mod de preparare

Se culege 1 kg de plante fără rădăcină, peste care se pune 10 l. de apă sau se foloseşte  200 gr. de plantă uscată la 10 l. apă.  Se lasă la macerat 7 zile . Se strecoara şi se foloseşte 1 litru  de macerat de urzică  la 20 litri de apă.

Pentru prevenirea apariţiei manei, poţi să începi să stropeşti plantele încă din luna iunie, să repeţi tratamentele din două în două săptămâni şi să faci stropiri mai dese, dacă sunt perioade ploioase. Dacă ploile sunt dese şi sub formă de averse,  se poate folosi şi zeama bordeleză sau alte substanţe pe bază de cupru.

5. Aplicarea îngrăşămintelor organice.  Este foarte important ca după formarea primelor fructe să ajutăm planta să formeze fructe mai mari şi sănătoase.O metodă uşoară este de folosire a compostului din gunoiul provenit  de la păsările de curte.

Mod de preparare

Într-un vas din plastic de 20 l. se pun circa 15 kg de gunoi, apoximativ jumătate din volumul vasului, se umple cu apă şi se lasă la macerat la soare circa 1 săptămână. După această perioadă se amestecă bine şi se pune la fiecare plantă câte 1/2 l.  Dacă este foarte consistent se mai adaugă apă. Compostul trebuie să aibă consistenţa unei smântâne subţiri. Această operaţie se repetă din 2 în 2 săptămâni, începând cu formarea  primului etaj de fructe.

6. Îndepărtarea primelor frunze formate. Această lucrare începe atunci când s-a format primul etaj de fructe. Este bine ca la fiecare îndepărtare de lăstari de la subsioara frunzelor să îndepărtaţi câte 2 frunze de la baza tulpinii.

Acestea sunt principalele lucrări care trebuie realizate la tomate.

În finalul acestui articol o să postez nişte poze primite de la un prieten drag mie din Caracal, domnul Balaican. În urmă cu câţiva ani m-a contactat pentru a primi câteva seminţe şi sfaturi legate de cultura tomatelor .  La început avea puţine cunoştinţe în domeniul grădinăritului, acum are deja ceva experienţă în domeniul agriculturii ecologice, iar eu mă bucur că l-au ajutat sfaturile mele.

poza 3 balaican poza 2 balaican poza 1 balaican poza balaican

                  Imagini cu tomatele din grădina domnului Balaican.

 • dana vranceanu

  Macerat de urzica 1litru la 20 litri de apa sau la 10 litri de apa? Am intalnit mai des varianta cu 10 litri de apa. Cum credeti ca e mai bine?
  Multumesc pentru informatii!

  • Danela Murariu

   Maceratul de urzică se foloseşte pentru combaterea manei la ardei, tomate, castraveţi, etc..

   Se culege 1 kg de plante fără rădăcină, peste care se pune 10 l. de apă sau se foloseşte 200 gr. de plantă uscată la 10 l. apă. Se lasă la macerat 7 zile . Se strecoara şi se foloseşte 1 litru de macerat de urzică la 20 litri de apă.

   Pentru prevenirea apariţiei manei, poţi să începi să stropeşti plantele încă din luna iunie, să repeţi tratamentele din două în două săptămâni şi să faci stropiri mai dese, dacă sunt perioade ploioase.
   Din ce am citit eu am gasit cu 20 l, dar cred ca nu este nici o problema daca folosesti numai 10 l de apa la 1 l macerat.
   Ceea ce vreau eu sa iti spun este ca acest macerat doar previne aparitia bolii nu tartaeaza planta bolnava.
   Daca plantele s-au imbolnavit atunci nu prea mai are efect maceratul de urzica.
   Danela