Lucrări de întreţinere specifice culturii tomatelor

, , 2 Comments

La tomate există câteva lucrări cu caracter special care sunt obligatorii să se facă atât în solar cât şi în câmp.

În ordinea cronologică a efectuării lor,  acestea sunt:

1. Susţinerea plantelor  

În câmp susţinerea se face cu araci din lemn care se bat în pământ la o distanţă de 4-5 cm de fiecare plantă. Înălţimea aracului trebuie să fie de circa 1,5 m şi grosimea de  5-7 cm. Se bat în pământ circa 20-30cm. Plantele se leagă cu aţă  de araci.

rosii arac Susţinerea tomatelor în câmp cu araci din lemn

În solar se întind sârme şi se leagă fiecare plantă cu o sfoară care se fixează de un ţăruş din lemn bătut în pământ la o distanţă de 4-5 cm de plantă.

2. Copilitul 

Se îndepărtează lăstarii de la subsuoara frunzelor în momentul aqpariţiei până când au cel mult 10 cm în lungime. Din această cauză,  săptămânal se controlează plantele pentru a nu creşte  lăstarii mai mult de 10 cm. Această lucrare nu se face atunci când lăstarul este prea mare pentru că locul de unde se rupe rămâne ca o rană deschisă, şi atunci când este prea mare, se cicatrizează mai greu şi există pericolul îmbolnăvirii plantelor. Dacă din diferite motive se întârzie efectuarea acestei lucrări se îndepărtează vârful copililor deasupra a două frunze formate

 

copill de la subsuoaraCopilli de la subsuoara frunzelor

Se poate face un copilit radical, atunci când se îndepărtează toţi lăstarii şi rămâne numai tulpina principală mai ales la tomatele care sunt mai timpurii, dar se pot lăsa 1-2 lăstari, plantele fiind conduse cu 1-2 tulpini.

rosii cu o singura tulp. Copilitul radical, cu o singură tulpină

 

rosii cu 2 tulpCopilitul parţial cu două tulpini

3. Cârnitul

Constă în îndepărtarea vârfului plantei, cu scopul de a sista creşterea în înălţime a acesteia în favoarea creşterii şi coacerii fructelor. Vârful de creştere se rupe în general, după ce au apărut 6-7 grupe de flori, calendaristic la începutul lunii septembrie sau chiar mai devreme, în funcţie de viteza de coacere a fructelor.

taiat virful Modul de susţinere a tomatelor îm solar şi tăiatul vârfului plantei

4. Defolierea

Constă în îndepărtarea frunzelor uscate sau bolnave de la baza plantelor. În general după formarea priului etaj de fructe, primele frunze de la baza tulpinii se îndepărtează. Această lucrare se repetă de mai multe ori, pentru că frunzele bolnave de la baza tulpinii răspândesc boli  la frunzele sănătoase şi la fructe.

defoliat Ruperea frunzelor de la baza tullpinii

 • Daniel

  Buna ziua,am o mica proprietate la jumatatea distantei dintre Piatra Neamt si Hanu Ancutei.Vreau ca in aceasta primavara s-o amenzajez ca gradina de legume si zarzavaturi pentru consumul in familie.As dori sa stiu daca se poate, cultura tomatelor in aceasta locatie se poate face prin insamantare direct in camp (gradina) sau prin plantarea de rasaduri?

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Da, se pot cultiva tomate in cimp, dar prin plantare de rasad.
   De ce? Pentru ca la dv primaverile sunt mai reci si pot aparea brume tirzii de primavara, care va distrug plantutele mici de tomate.
   Cu rasadurile mergeti in cimp dupa 20 mai, cind pericolul brumelor tirzii a trecut.
   Va doresc mult succes in noua dv pasiune.
   Danela