Lintea, o planta „uitată” de mulţi dintre noi

, , 2 Comments

Am observat că în ultimii ani, multe plante ce erau bine adaptate condiţiilor de la noi din ţară,  nu le mai cultivăm în grădinile noastre, în schimb incercăm să cultivăm plante care nu au nimic în comun cu condiţiile climatice de la noi şi cu obiceiurile culinare ale românilor.

O să scriu în acest articol despre linte.

În funcţie de mărime şi culoare se pot distinge 3 tipuri: lintea cu bob mare şi înveliş verde deschis, lintea cu bob mic de culoare închisă maro sau aproape neagră şi lintea cu bob mic portocalie sau roşie.

linte

Cele trei tipuri  de linte ( de la stânga la dreapta: bob mare şi înveliş verde deschis, cu bob mic portocalie sau roşie şi cu bob mic de culoare maro închis)

Boabele de linte conţin 23-26% substante proteice la fel ca boabele de fasole, mai  conţine carbohidrati cu indice glicemic scăzut, calciu, fosfor, fier, acid folic şi vitamina B şi C. De asemenea este bogată în fibre solubile şi insolubile. 

Este o plantă cu foarte mici pretenţii. Nu are nevoie de îngrăşăminte, suportă bine seceta, este foarte rezistentă la boli şi dăunători. Suportă foarte bine temperaturile scăzute, dupa răsărire plantele tinere pot suporta temperaturi de până la -6 gr. C.

Se seamănă primăvara devreme (martie, aprilie) odată cu mazărea, morcovul, pătrunjelul, sfecla roşie etc.

Semănatul lintei se face la fel ca la mazăre, de aceea eu le-am semanat  în gradină în acelaşi timp şi în parcele alăturate. Anul acesta este primul an când am semănat în gradină linte. Încerc să înlocuiesc fasolea uscată, pentru că seminţele  fierb mai uşor, nu provoacă neplăceri în digestie aşa cum provoacă boabele de fasole, iar conţinutul în elemente nutritive este chiar mai bun decât la fasole.

poze pt. proiect vidra linte

„Covorul” vegetal de linte din grădină 

În zona unde locuiesc (nord-est),  primavăra vine mai tirziu, aşa că am semănat atât lintea cât şi mazărea la începutul lunii aprilie. După ce am pregătit cu motosapa terenul ce a fost arat din toamnă, am nivelat uşor cu sapa şi grebla şi am întins o sfoară, pe care am trasat cu un ţăruş din lemn, rânduri la 25 cm. Dupa trasarea fiecărui rând am semănat cu mâna, dând drumul la seminţe una câte una, pe fundul acelui şănţulet mic. Apoi am mutat sfoara am trasat al rând, pe precedentul acoperindu-l cu grijă, încât sămânţa să nu ajungă la o adâncime mai mare de 5 cm. Am tasat uşor cu palma şi am trecut la semănatul celorlalte rânduri.poze pt. proiect vidra 009

Păstăi abia formate

În prezent plantele arată foarte bine, au format deja păstăi, nu sunt boli sau dăunatori pe plante.

Exista o  buruiană numită lintoi, care poate apărea printre plantele de linte, aceasta trebuie eliminată în timpul înfloritului pentru că se recunoaşte după florile  sale de culoare roşie violacee, iar florile de linte sunt de culoare albă.

Creşte foarte repede şi buruienile nu mai au putere să se dezvolte, formând un covor vegetal.

Vara, pe la sfârşitul lunii august, când păstăile de la bază sunt maronii, iar cele de la mijloc sunt galbene, se smulg toate plantele se lasă la uscat, apoi se culeg toate păstăile de pe plante şi se scot seminţele din păstaie.

Încercaţi anul viitor să cultivaţi această plantă, o să vedeţi că merită.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre aceasta plantă faceti clik pe:

http://prodieta.ro/lintea-beneficii-preparate-din-linte-cum-preparam-lintea/

http://www.sfatulmedicului.ro/plante-medicinale/lintea-lens-culinaris_14587

http://www.sfatulmedicului.ro/arhiva_medicala/linte

http://ro.wikipedia.org/wiki/Linte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Carmen Popa

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu de unde ati procurat seminte de linte. As vrea sa seman si eu in gradina anul asta.
  Multumesc

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Banca de Gene Suceava a distribuit cite 25 de seminte de linte pentru cei care au solicitat acest lucru.
   Daca doriti eu pot sa va trimit dv. pentru a putea sa obtineti in primul an mai multe seminte.
   Multumesc