E timpul pentru semănatul primelor legume în câmp

, , 4 Comments

Pentru mulţi dintre noi care locuim în sudul şi vestul ţării, deja trebuie să pregătim terenul pentru semănatul legumelor din prima epocă.

Dacă terenul este zvântat (adică dacă îl strângem în mână şi nu se lipeşte atunci când îi dăm drumul) putem să îl pregătim. Este foarte bine ca terenul să fie arat sau săpat în toamnă. De regulă folosim sapa şi grebla. Dacă avem o motosapă este mai uşor.

Terenul se mărunţeşte foarte bine, se pot face straturi înălţate sau nu, în funcţie de preferinţe.

După ce terenul s-a mărunţit şi nivelat se trasează rândurile cu ajutorul unui „ţăruş din lemn” care pentru morcov, pătrunjel rădăcină şi păstârnac trebuie să fie la o distanţă de 20-25cm.

Adâncimea rândului este superficială, de 0,5cm, pentru că seminţele sunt foarte mici.

De obicei, se achiziţionează mai multă sămânţă (de ex. pentru 4m2 se foloseşte un pachet de seminţe – 2,5 rânduri de 8m lungime). Vă recomand să achiziţionaţi seminţe de la magazinele de specialitate sau de la persoane pe care le cunoaşteţi ca fiind producători de seminţe cu experienţă.

Vă spun acest lucru pentru că de foarte multe ori, seminţele cumpărate din pieţe nu germinează, deoarece nu au fost produse corespunzător.

O altă problemă cu care ne confruntăm, chiar dacă seminţele germinează, poate să fie o altă specie, nu ceea ce ne dorim, unele culturi se polenizează cu polen străin (morcov, salată, etc), sau pur şi simplu suntem înşelaţi de cei care produc seminţe.

Seminţele se seamănă foarte des, nu întotdeauna germinaţia este peste 90%.

Tot acum se plantează şi ceapa. Pentru că îmi place ca în grădină să fie totul aliniat, şi în cazul acestei culturi, întâi trasez rândurile cu ajutorul ţăruşului şi apoi, fiecare bulb de ceapă îl introduc pe mijlocul rândului. Distanţa între rânduri este de 25 cm, iar între bulbi/rând de 4 cm.

Atenţie!
Pentru ca ceapa să nu formeze tije florifere, înainte de plantat trebuie străpuns bulbul de ceapă cu un ac.
Binenţeles că nu am uitat de salată şi spanac. Aceste două legume sunt foarte importante pentru consumul nostru din primăvară.

Dacă le-aţi semănat în toamnă e foarte bine, deoarece în cel mult 2 săptămâni veţi avea verdeţuri. Dacă nu, le veţi semăna acum şi peste aproximativ 30 de zile veţi avea legume proaspete pe masă.

Salata şi spanacul se seamănă la fel ca morcovul.

Atenţie!
Toate aceste legume se seamănă primăvara foarte devreme. Salata, spanacul,ceapa şi usturoiul se pot cultiva încă din toamnă.

 • ciprian

  cum explicati treaba cu acul la ceapa? Multumesc!

  • Danela Murariu

   Treaba cu acul la ceapa am citi/o acum 10 ani intr/o revista care se intitula „practic”. Stiintific im explic acest lucru astfel. Tijele florifere apar in primul an datorita pastrarii necorespunzatoare a arpagicului in timpul iernii.Temperatura de pastrare a arpagicului trebuie sa nu depaseasca 1-2 gr.C sau 19-20gr.C. Daca se pastreaza intre aceste limite 3-17 gr.C atunci arpagicul va produce tije florifere in primul an. Pentru ca nu avem siguranta pastrarii acestor conditii de catre cei ce produc arpagicul, folosim acest supterfugiu da a influenta patrunderea oxigenului in interiorul arpagicului, care in procent de 80 -90% impiedica aparitia tijelor florifere in primul an.
   Va doresc o saptamina placuta!
   Danela

 • Marius

  Ce sunt tijele florifere?

  • http://www.dmurariu.eu/ Danela Murariu

   Buna ziua din nou,
   Tijele florifere apar la multe specii de legume. La speciile bienale cum ar fi ceapa, morcovul, ţelina, pătrunjelul, pot să apară în primul an, atunci când noi dorim să obţinem partea comestibilă nu sămânţa (ex:bulbi la ceapa, rădăcini la morcov, pătrunjel, ţelină, etc). Dar în anumite situaţiii apar aceste tije florifere în primul an şi detiorează bulbul de ceapă sau rădăcina de morcov si nu mai pot fi consumate.
   O zi buna!
   Danela