Cum îngrijim legumele rădăcinoase semănate în grădină

, , 2 Comments

Deşi unele legume din grădină cum ar fi: morcovul, păstârnacul, pătrunjelul rădăcină şi sfecla roşie nu necesită o atenţie specială,  totuşi trebuie să efectuăm câteva lucrări care au un rol important în recolta pe care o vom obţine în toamnă.100_6539                                    Grădina  mea de legume în luna mai,  anul 2015

O să încep cu semănatul acestor legume. Toate patru se seamănă primăvara foarte devreme. Morcovul şi pătrunjelul au seminţe foarte mici şi trebuie semănate la  mai puţin de 1 cm. adâncime.  Sfecla roşie  şi păstârnacul se seamănă mai adânc, la 2- 3 cm adâncime. Distanţa între rândurile de plante este de 30-40 cm.

Este foarte important să respectăm data semănatului pentru că seminţele au nevoie de multă apă pentru a răsări, şi primăvara devreme există o bună rezervă de apă în sol.

 Morcovul şi sfecla roşie răsar după 3 săptămâni,păstârnacul şi pătrunjelul  pt. rădăcină, după 4 săptămâni.

A doua lucrare este prăşitul printre rândurile de plante, care se face când se văd bine rândurile cu plante, cu scopul de a distruge eventuala crustă şi pentru îndepărtarea buruienilor.

O altă lucrare foarte importantă este răritul acestor patru specii de legume. Răritul înseamnă îndepărtarea multor plante de pe rând şi lăsarea unei distanţe între ele  de 3-5 cm, în funcţie de specie. Această lucrare se face atunci când plantele au circa 4-5 cm înălţime.

100_6541

100_6542

                                     Sfecla roşie înainte şi după rărire

Morcovul şi pătrunjelul rădăcină  se răresc la 3-4 cm între plante, iar păstârnacul şi sfecla roşie la 4-5 cm. 

100_6540

100_6543

                                   Morcovul înainte şi după rărire

Până toamna se mai fac 2-3 praşile pentru îndepărtarea buruienilor şi pentru afânarea solului.

De obicei nu apar boli sau dăunători la aceste plante.

 

 • Dada

  Si cositul?

  • Danela Murariu

   Nu inteleg intrebarea. Va rog sa dezvoltati.
   Va multumesc.
   Danela