Cultura salatei în solarii

, , 2 Comments

salata

                    Plăntuţele mele de salată în luna martie 2015

La rugămintea unor prieteni ai acestui blog o să prezint modul cum se cultivă salata în solarii.

Salata se cultivă în solarii în vederea obţinerii de recoltă primăvara cât mai devreme.  Lucrările care trebuie efectuate la această cultură sunt următoarele:

 1. Pregătirea terenului – Înaintea executării lucrărilor de nivelare a solului se înlătură toate resturile vegetale. Apoi se fertilizează terenul cu gunoi de grajd (50-60 t/ha). Dacă solul nu este de o calitate foarte bună se adaugă şi îngrăşăminte chimice pe bază de fosfor şi potasiu (175 kg/ha ). Imediat  după administrarea acestor îngrăşăminte se efectuează arătura de toamnă la 25-28 cm adâncime.  După efectuarea arăturii se face şi mărunţirea solului.
 2. Plantarea răsadurilor de salată – Atunci când dorim comercializarea producţiei de salată este necesar să producem răsaduri în vederea plantării în solar. Dacă dorim să obţinem salată numai pentru consumul propriu, putem semăna direct în solar. Semănatul direct în solar este bine să se facă după data de 10 octombrie.           Producerea răsadurilor de salată – Seminţele de salată se seamănă în palete alveolare. În acest sistem răsadurile se produc fără repicat, sunt uniforme, sănătoase, viguroase, nealungite şi se pot planta manual. Paletele sunt confecţionate din material plastic. Alveolele au formă tronconică  sau trunchi de piramidă. Paletele alveolare sunt umplute cu un substrat nutritiv bine omogenizat (mraniţă – 40%,  pământ negru provenit de pe terenuri înţelenite- 40%,  şi nisip – 20%.). După ce se repartizează seminţele în alveole (este bine să se pună câte 2 seminţe de salată în fiecare alveolă), se acoperă cu un strat de amestec nutritiv în grosime de 0,8-1 cm. Se tasează uşor şi se udă cu stropitoarea cu sită fină. Pentru protejarea seminţelor împotriva insolaţiei directe, se recomandă ca până la răsărire, semănăturile să fie acoperite cu hârtie, ziar sau folie de polietilenă. Seminţele de salată se seamănă de obicei la mijlocul lunii septembrie. Pentru obţinerea răsadurilor se amenajează un spaţiu în solar sau afară, se montează o masă pe care se pun paletele alveolare. Se udă periodic, destul de des dacă temperaturile sunt ridicate în această perioadă. Pentru obţinerea unui răsad viguros se fac 2 tratamente, primul la sol, imediat după semănat şi al doilea, când plăntuţele au 5-6 frunzuliţe, cu Previcur în concentraţie de 0,15%.  După 15-20 de zile de la semănat răsadurile pot fi plantate în solar. Înainte de plantare se mocirlesc într-un amestec de apă cu pământ şi bălegar proaspăt şi se fasonează 1/3 din limbul frunzelor, în vederea reducerii pericolului de ofilire. Dacă soarele este puternic, plantele se acoperă cu ziar până se plantează, pentru a nu se ofili. Distanţele de plantare între rândurile de plante este de 25 cm, iar între plante/ rând  de 20 cm.
 3. Semănatul direct în solar – Această metodă se foloseşte numai atunci când doreşti să semeni o suprafaţă foarte mică de teren din solar, doar pentru consumul propriu. Se fărămiţează bine solul şi se trasează rânduri cu o riglă de lemn, la distanţe de 25 cm. Se seamănă pe fundul rândului se acoperă  şi se tasează uşor cu mâna. Se udă cu stropitoarea cu sită fină, zilnic până când seminţele răsar (6-7 zile).  După răsărire, când plăntuţele au 4-5 frunze, se răresc la 20 cm,  pentru ca salata să se poată dezvolta (această lucrare se face de obicei în primăvară).
 4. Lucrări de întreţinere a salatei, toamna – înainte de venirea frigului, se execută o praşilă la adâncimea de 5-6 cm. Dacă toamna este mai călduroasă, se aplică şi o udare de aprovizionare. La venirea îngheţului plantele se mulcesc în jurul coletului cu un strat de mraniţă de 1-2 cm grosime. Pentru mulcire se mai pot folosi frunzele şi paiele. Când suprafaţa semănată este mică se poate acoperi cu un material izolator (folie izolatoare).
 5. Lucrări de întreţinere a salatei, primăvara – Primăvara devreme se strâng materialele folosite la mulcire.  Se poate administra 100-120 kg/ha azot . Se mai face o praşilă pentru afânarea solului. Se fac 2-4 udări, în vederea menţinerii unei umidităţi optime. Dacă apar boli sau dăunători pe frunze se fac tratamente cu diferite insectofungicide.
 6.  Recoltarea salatei – are loc în ultima decadă a lunii martie şi primele zile ale lunii aprilie. Producţia obţinută în cultură pură este de 25-30 t/ha. Dacă aveţi o cultură de salată  numai pentru consum propriu, puteţi semăna câteva rânduri în solar şi în luna februarie, pentru a avea salată proaspătă până la începutul lunii mai.
 • dan negrea

  dupa venirea inghetului si dupa mulcire se mai uda peste iarna sau nu?
  si cand se strang materialele folosite la mulcire, in ce luna sau la ce temperatura exterioara?
  multumesc . o seara buna.

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Daca salata este semanata in cimp nu este nevoie sa udati pina in primavara. Daca ati semanat in solar, si ati udat bine solul dupa ce ati semanat, nu mai este nevoie de apa pina cind plantele au rasarit. In general, in solar se uda la sfirsitul lunii februarie cind plantele sunt rasarite. Materialele folosite la mulcire se string tot primavara devreme (inceputul lunii martie).