Căpşunul, o plantă fără mari pretenţii

, , 2 Comments

Anul acesta am obţinut o recoltă substanţială de căpşuni de pe mica mea suparafaţă de teren.

In primăvara lui 2013,  am plantat 3 rânduri de capşun, pe o lungime de 15 m.  Anul trecut doar le-am „gustat”, în schimb în 2014 am cules timp de o lună de zile peste 70 kg de fructe.

De aceea, vreau să vă împărtaşesc câteva din „secretele” acestei plante

poze pt. blog 098

Cele trei rânduri de căpşun lungi de 15 m, din grădina mea, de la care am obţinut anul acesta o producţie de peste 70 de kg (plantaţie de 2 ani)

100_5781

Ultimile fructe de căpşun  culese din gradina mea

Căpşunul este o plantă multianuală care poate fi cultivat cu succes în toate grădinile. Reuşeşte foarte bine atât în locuri însorite cît şi semiumbroase.

Căpşunul se înmulţeşte pe cale vegetativă,  prin stoloni. Stolonii sunt lăstari de forma unor filamente care cresc din tulpină şi se întind pe suprafaţa solului.

100_5782

Stolonii de căpşun care apar de la baza tulpinii

Stolonul trebuie să fie tânăr, nu trebuie să fie mai bătrân de un an. Acesta se recunoaşte după rădăcinile sale, care sunt de culoarea albă.

Pregatirea terenului pentru plantarea celor 3 randuri de căpşun a început din toamna lui 2012, cand am împrăştiat circa 150 kg gunoi de grajd.

Dupa ce am împrăştiat gunoiul de grajd am săpat la circa 35 cm adâncime.

In primavara anului 2013, prin luna aprilie, am primit de la prieteni şi vecini stoloni tineri de căpşun, pe care i-am plantat pe rigole de pamint, Cu sapa am facut 3 rigole asemanatoare cu cele de la cartof, numai că la capşun am pus stolonii pe vârful rigolei, nu la bază ca în cazul cartofului  Pe vârful coamei am făcut găuri cu sapa,  la distanţe de 25-30 cm, am pus apă şi am plantat stolonii. Este bine  să fie plantaţi iî momentul când sunt fost scoşi din pământ,  pentru că se vor prinde foarte uşor.

100_4490

Rigolele pentru plantatul răsadurilor de căpşun

Stolonii trebuie să aibă 1-2 frunze, iar rădăcinele se scurtează la 5 cm. lungime. Plantarea stolonului se face astfel încât vârful de creştere al tulpinii să nu fie acoperit cu pământ. Se repetă udările mai multe zile la rând, pentru a avea siguranţa prinderii stolonilor.  

100_4483

Stolonul de căpşun, cu vârsta  de un an

Se prăşeşte terenul dintre rânduri  ori de câte ori este nevoie.  Dupa prinderea stolonilor, acestia vor da plante noi. Pentru a mentine rândurile drepte, cu spaţiu suficient intre ele,  se elimină  toţi stolonii care depăşesc lăţimea  obişnuită a rândului.

Înainte de înflorire este bine să se pună paie sub plante, pentru a nu se murdări  fructele de pământ. Se fac udări repetate de la înflorire până după recoltarea fructelor.

Pot să apară si unele boli. Cea mai frecventă boală este pătarea albicioasă a frunzelor. Dacă apare asemenea boală  se face  un tratament cu substanţe pe bază de cupru (Zeama bordeleză sau alcupral), sau preventiv se pot stropi cu macerat de urzică.

poze pt. blog 099

Pătarea albicioasă a frunzelor de căpşun

Coacerea fructelor începe la 25-28 de zile de la înflorire şi durează 16-30 de zile. Recoltarea se face  eşalonat, la începutul coacerii odată  la 3 zile, la mijlocul perioadei in fiecare zi, spre finalul perioadei din nou din 3 în  3 zile.

După recoltare se scot paiele de sub plante.

Toamna  se poate aplica din nou gunoi de grajd între rânduri, apoi se sapă cu cazmaua numai între rânduri. Primăvara următoare se îndepărtează frunzele uscate,  se sapă din nou spaţiul dintre rânduri, se îndepărtează toţi stolonii care ocupă spaţiul dintre rânduri.

După 5 ani,  plantaţia de căpşuni se defrişează, şi se înfiinţează în alt loc, cu stolonii tineri din plantaţia veche.

 

 

 

 

 

 

 

 • Teodora

  Doamna Murariu,
  Va rog, ce distanta trebuie sa existe intre randurile de capsuni ?
  Va multumesc pentru ideea acestui blog si pentru sfaturi !

  • Danela Murariu

   Va rog sa ma scuzati ca am intirziat cu raspunsul. Eu am plantat rindurile de capsuni la distanta de 0,70cm.