Cultivarea zmeurului şi al murului

, , 7 Comments

La solicitarea mai multor persoane am scris un articol privind beneficiile a doi arbuşti: murul şi zmeurul şi modul cum putem sa îi înmulţim şi să îi creştem în grădina noastră.

muruldrajoni-zmeur

     Murul                    Zmeurul

Compoziţia chimică a  murului şi zmeurului : 

Murele conţin 84% apă. În plus în compoziţia murelor se mai întâlnesc vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C şi E. Murele sunt bogate în tanini, acid citric, zahăr, proteine, flavone, săruri minerale, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu.

Frunzele şi mugurii ramurilor tinere conţin tanin, flavone, acizi organici, vitamina C şi multe substanţe minerale.

Fructele zmeurului  sunt bogate în  tanin, fragarina, vitamina C, acizi, flavone. Valoare medicinală au, desigur, fructele zmeurului, dar, în primul rând, frunzele, din care se prepara infuzie sau decoct.

Zmeurul şi murul sunt semiarbuşti caracterizaţi prin faptul că tulpinile lor trăiesc numai 2 ani, apoi se usucă. Tufa se reînoieşte anual prin emiterea de noi lăstari de rădăcină.

Rădăcinile la zmeur se răspândesc departe de tufă, dar aproape de suprafaţa solului. Rădăcinile murului sunt mai îndesate şi pătrund mai adânc în sol.

Rodirea are loc pe tulpinile de 2 ani. În acest scop, din mugurii tulpinilor de un an, în primăvara anului al doilea cresc ramuri cu flori, care rodesc, apoi întreaga tulpină se ususcă. Apariţia florilor şi coacerea fructelor durează 20-30 de zile.

Zmeurul cere locuri semiumbrite şi umede. De aceea înt-o grădină este bine să fie cultivat în locurile joase, în partea de nord a gospodăriei.

Murul şi zmeurul se plantează la 1,5-2 m distanţă între rânduri şi 0,5-1,5 m pe rând.

La plantare tulpinile se scurtează la 15 cm deasupra coletului.

Inmulțirea:

Ambele culturi se pot înmulţi din tufe mai vechi.

La zmeur, toamna se dezgroapă bucăţi de rădăcină cu o grosime de 0,5-0,8 cm, din care se taie butaşi lungi de 12-15 cm. Aceşti butaşi se pun în nisip până primăvara. Primăvara se plantează în sol umed la distanţa de 60-80 cm între rânduri şi 10-15 cm pe rând. Până toamna, din butaşii de rădăcină iau naştere noi plante.

Murul se înmulţeşte prin despărţirea tufelor sau marcotaj (se îngroapă o ramură în pământ).

Lucrări de îngrijire

 • rărirea lăstarilor din tufă, se lasă numai 10-12 la o tufă viguroasă;
 • legarea tulpinilor la soiurile care se lasă;
 • tăierea tulpinilor de 2 ani care au rodit şi se usucă. Această lucrare se face toamna sau primăvara devreme;
 • Culesul fructelor se face din două în două zile, timp de 15-20 de zile.
 • dan68

  Foarte bun articolul!Felicitari!

 • Alexandrina

  Buna seara,
  De mare ajutor articolul! Eu am o problema cu o tufa de mur fara tepi – cred ca este Thornfree, cumparat din supermarket. L-am plantat in urma cu 6 ani, la semiumbra. Cand fructele ajungeau cam la 3-4mm se opreau din crestere si asa ramaneau. Dupa 3 ani l-am schimbat intr-o zona cu soare in tot timpul zilei. Se comporta la fel. Va rog ajutati-ma sa inteleg ce se intampla. Are apa, ingrasemant, lastarii sunt bine dezvoltati, doar fructe nu are! Multumesc anticipat! Alexandrina

  • cristina

   e posibil ca tufa sa fie efectiv un rebut daca nici una din fructe nu a ajuns la maturitate. schimb-o.

   • Alexandrina

    Adica sa o arunc? De multe ori am avut un astfel de impuls dar m-am gandit ca poate am gresit eu ceva. Multumesc pentru raspuns!

  • Danela Murariu

   Buna ziua,
   Va og sa imi spuneti in ce zona aveti gradina, si la ce altitudine?
   Multumesc,
   Danela

 • Radoi Schengen Stelian

  cum se face primavara taierea de rodire la murele fara tepi

  • Danela Murariu

   La mur trebuie sa distrugeti toti lastarii care ies din radacini. Aceasta lucrare se face din primavara pina in toamna. O alta lucrare este de rarire a lastarilor la fiecare tufa. Se lasa numai 10 lastari mai vigurosi/fiecare tufa. Se taie numai tulpinile de 2 ani care au rodit si s/au uscat. Aceasta lucrare se face toamna sau primavara devreme.
   O zi buna!
   Danela