Ce putem face cu o suprafata mica de teren de numai 500 mp?

, , 7 Comments

De acum incolo voi posta diferite articole cu modul cum poate fi utilizata aceasta bucata de teren pentru a consuma zilnic legume proaspete si a avea camara plina cu conserve suficiente pentru o familie alcatuita din 4-5 persoane.

Suprafata pe care o detin este de 1500 mp. Pe 1502 este amplasata locuinta, 600 m2 sunt ocupati de 16 pomi fructiferi, 3 butuci de vita de vie, si gazon cu flori, pe 18 m2 am construit un minisolar iar 732 m2 este teren arabil si in fiecare an cultiv toate legumele, inclusiv cartof pentru familia mea alcatuita din 5 membri.

Incepind din luna martie, obtin primele recolte de legume (salata, spanac, ceapa, etc) pina in luna noiembrie cind se coc ultimele fructe de rosii si ardei in solar.

Voi impartasi din experienta mea tuturor celor care sunt pasionati de obtinerea de legume proprii, pentru ca, toti stim ca, cele mai sanatoase si gustoase legume sunt cele obtinute de noi.

In momentul cind sunt in gradina mea, uit de toate problemele de la birou, fiecare planta imi transmite o liniste deosebita atunci cind vad ca se dezvolta frumos sub grija miinilor mele, iar copii de fiecare data, apreciaza mincarurile gustoase si salatele prospete, ceea ce ma ajuta sa fiu mereu pozitiva si sa ma mentin intr-o forma foarte buna.

De aceea consider ca este bine sa transmit din experienta mea si altor persoane care doresc sa imbine utilul cu placutul si care tin foarte mult la o alimentatie sanatoasa cu legume produse in propria curte.

Toate articolele care vor fi postate se vor adresa persoanelor care nu au experienta in cultura legumelor, dar care doresc sa cultive o mica suprafata de teren cu legume, care pina azi ori nu a utilizat-o ori a cultivat flori sau gazon pe ea.

Dotarea minima necesara

Pentru inceput vom vorbi despre dotarea minima necesara in  „mica noastra gradina”, pentru ca asa o vom numi de acum incolo, pentru efectuarea tuturor lucrarilor, din primavara pina in toamna. Daca doriti din primava sa va apucati de treaba, trebuie sa va dotati cu citeva unelte care nu pot lipsi din viitoarea dumneavoastra  gradina de legume, cum ar fi:

 • 1 cazma
 • 2 sape (sa presupunem ca terenul este lucrat de ambii membri ai familiei)
 • 1 grebla din fier
 • 1 lopata
 • 1 cos din nuiele
 • 1 furca cu 4 coarne
 • pahare din plastic sau din hirtie de unica folosinta
 • ladite din carton sau din plastic de la ambalaje clienti de la supermarketuri
 • sticle din plastic de 5 l. sau de 2 l folosite
 • furtun din plastic (25-50 m) in functie de dimensiunile parcelei

Binenteles ca este o dotare minima atunci cind te apuci de aceasta indeletnicire, dar, in timp, pot apare noi necesitati pe care le voi mentiona in timp util.

Un mic solar

Cei care doresc, isi pot confectiona un mic solar, care le va aduce multe avantaje, obtinind  la anumite specii de plante 2-3 culturi/an (salata, spanac, ceapa, castraveti, etc), iar la rosii si ardei, vor obtine fructe coapte cu 1 luna mai repede decit in cimp si se vor termina de recoltat abia prin luna noiembrie.

100_4447-2100_4448-2

Intr-un articol viitor va voi impartasi din experienta mea privind construirea unui solar si modul de utilizare optima a terenului, in solar.

Sursa de apa

Un alt lucru foarte important intr-o gradina de legume este sursa de apa. Daca aveti o fintina puteti foarte usor sa montati o pompa in fintina. Daca aveti sursa de apa curenta este si mai simplu.

Pentru a avea plante sanatoase, care nu vor suferi de sete in timpul vegetatiei, trebuie sa le asiguram apa din belsug. Este foarte bine ca plantele sa fie udate cu apa calda, de aceea am achizitionat  un recipient de 1 tona,  din plastic, si l-am montat pe un schelet metalic la o inaltime de 3 m. Vara folosesc apa din bazin prin atasarea unui furtun din plastic si ud plantele numai la radacina. Aceasta este o metoda putin mai grea, dar pentru cei care vor o instalatie moderna pot sa isi procure o instalatie de udare prin picurare, pe care o ataseaza la bazin si plantele se uda singure.

100_4449-2

Platforma de gunoi

Un alt lucru foarte important de care trebuie sa tinem cont este construirea unei platforme de gunoi, in spatele gradinii, pentru a depozita in acel loc toate resturile vegetale (buruieni, resturi de plante, iarba cosita de pe gazon, etc). Platforma de gunoi este foarte simpla. In coltul gardului din capatul gradinii se sapa o groapa adinca de 50 cm, in forma de patrat, cu latura de 2 m. O inaltam cu bucati de tabla sau lemn, circa 40 cm deasupra solului si depozitam toate resturile vegetale in acest loc. Peste un an vom avea un ingrasamint organic de cea mai buna calitate, foarte bun pentru mica noastra gradina.

100_4451-2

V-am impartasit citeva idei de „pornire”,  in marea noastra aventura de constituire a unei gradini de legume. Cu fiecare articol pe care il voi scrie va voi prezenta pas cu pas toate lucrarile ce se vor face in „mica noastra gradina”.

 • ciprian

  solarul este acoperit cu folie sau policarbonat? cine v-a facut suportul la butoiul de apa e meserias bun. Eu am doua solarii ce insumeaza o suprafata de 30mp. Unul este acoperit in totalitate si acolo vor intra anul acesta 120 fire de tomate, 80 de ardei gras, 30 de vinete si ceva fasole cred… celalalt este descoperit si este pentru verdeturi:patrunjel, leustean, salata, ridichi, ceapa verde, castraveti, cimbru, rozmarin….

  • Danela Murariu

   Suportul la rezervor mi l/a facut o firma de constructii metalice. Solarul este acoperit cu policarbonat. Va recomand sa nu puneti multa fasole, pentru ca plantele de fasole vor avea o vegetatie luxurianta, si e posibil sa va umbreasca celelalte plante. Eu anul trecut am pus circa 7 fire de fasole si am avut primele pastai la sfirsitul lui mai, dupa care am renuntat la ele pentru ca aveam si in cimp si imi deranjau rosiile din solar. Pentru a avea pastai pina prin octombrie, sa zicem, este bine sa nu le semanati toate odata, semanati citeva cuiburi, dupa care repetati operatia la intervale de 2 saptamini, pina prin iulie.
   La asa o suprafata de solar va recomand udarea prin picatura.
   Va doresc succes!
   Danela

 • ciprian

  scuze, este vorba de 300mp

  • Danela Murariu

   Daca dorim sa facem rasaduri doar pentru consumul nostru zilnic, sa zicem circa 100 de fire in cimp sau solar, si daca nu avem o rasadnita sau un solar mic, putem folosi pentru inceput lumina naturala de la un geam. Dupa ce rasadurile au circa 2-3 cm. trebuie sa gasim o sursa de lumina mai buna adica le mutam intr/un mic solar sau intr/un balcon inchis unde este mai multa lumina. Ideal este sa avem o mica rasadnita, si atunci este mult mai usor. Semanam direct in rasadnita si nu avem probleme nici cu lumina nici cu caldura.
   Terenul destinat amplasarii unei rasadnite trebuie sa fie bine adpostit, neted, permiabil si foarte bine insorit. Pentru rasadnita avem nevoie de gunoi de grajd proaspat, de geamuri din sticla sau din folie de polietilena. Daca aveti posibilitate pentru a produce rasadurile pentru gradina dv. este suficient o rasadnita sa zicem de 1 mp. Pe supr. de 1 mp. se sapa circa 10 cm. adincime, se pune gunoi de grajd proaspat de vaca sau cal. Se pun tocurile de rasadnita, adica se confectioneaza din scindura un patrat din lemn inalt de 20 cm. Patul cald va fi de 30 cm. 20 cm deasupra solulului si 10 cm in sol. Imediat dupa ce am pus gunoiul se acopera tocurile de rasadnita cu geamuri din sticla sau din polietilena. Acest toc de rasadnita este bine sa il faceti inclinat, adica doua laturi mai inalte si doua mai joase, pentru a se scurge apa atunci cind ploua. Dupa 4-5 zile de la asezarea gunoiului de grajd, tasam bine si punem niste cenusa sau praf de var pentru impiedicarea aparitiei ciupercilor de balegar. Apoi se pune un ameste de pamint format din 1/3 mranita, 1/3 nisip si 1/3 pamint de gradina. Dupa 3-4 zile putem sa semanam legumele de la care dorim sa obtinem rasaduri.
   Daca mai doriti si alte informatii, va rog sa nu ezitati sa ma contactati.
   Danela

 • http://cutia-cu-margele.blogspot.ro/ Corina

  Eu am ales varianta a doua cutii de gunoi vegetal. Parca functioneaza mai bine ca una singura, fiindca la aceea mereu stratul de deasupra e nou. O cutie se umple, e calculata sa se umple intr-un an. Apoi se ia cu furca si se arunca in cealalta cutie, stratul de jos mai vechi ajungand laq suprafata. Apoi incep sa pun in cealalta cutie, cea eliberata, tot un an. Intre timp, celalalt asteapta si se macereaza, la sfarsitul anului fiind numai bun de folosit.

  Simt insa lipsa unui tabel cu datele in care incep seman in gradina, sau in rasadnita, si mai ales cele pentru culturile de toamna.

  • Danela Murariu

   Este foarte buna ideea dv. Intr-adevar si eu m-am confruntat cu aceasta problema. Totul tine de spatiu si de vointa. In scurt timp o sa va trimit acest tabel, dar as vrea sa imi spuneti unde aveti gradina (in ce zona a tarii).
   O zi buna!
   Danela

 • Marcel

  Puteti sa-mi spuneti din ce fel de materiale este confectionat suportul bazinului? Daca este prins in beton in pamant , in ce fel si cat?Banuiesc ca l-ati si acoperit se poate o poza de actualitate.