Cât de util este un solar în grădina ta?

, , 4 Comments

Construcţia unui solar este o investiţie destul de importantă pentru o familie, dar atunci când ai în folosinţă o bucată mică de teren 100-200 mp.  este foarte util  un minisolar ce ocupă o suprafaţă de max. 20 mp. pentru că poţi obţine o cantitate mai mare de legume pe o suprafaţă foarte mică de teren.

poze pt. blog 002

                        Minisolarul meu  în suprafaţă de 18 mp. (6 m x 3 m)

Când am construit solarul am avut în vedere mai multe aspecte:

1. Locuiesc în NE României, unde temperaturile sunt mai scăzute decât în alte zone, ceea ce determină o coacere foarte târzie a fructelor la tomate, ardei, vinete etc;

2. Am dorit să nu mai fac tratamente chimice la tomate;

3. Coacerea fructelor la tomate, în solar, are loc cu 20 zile mai devreme decât în câmp;

4. Primele legume (salată, spanac, ridiche, ceapa verde) le recoltez în solar în luna martie.

De obicei, toamna târziu sau în lunile ianuarie, februarie semăn salată, spanac, ridiche şi ceapa verde pe care le recoltez  în luna martie. Bineneţeles că repet semănatul acestor legume  în luna martie şi  le recoltez  în luna aprilie.

cepa pt. cozi

                              Aşa arată acum ridichea şi ceapa în solar

La sfârşitul lunii aprilie  plantez tomatele. Într-un solar de 18 mp,  plantez în fiecare an,  65-70 de fire de răsad de tomate.

patrunjel

                              Pătrunjelul este verde tot timpul anului 

Cred că realizaţi cât de util este un solar care te ajută să obţii mai multe legume ce sunt ferite de diferite intimperii ce pot apărea în timpul anului,  iar tratamentele împotriva bolilor le fac numai preventiv cu produse naturale, numărul lor fiind mult mai redus decât în câmp.

 • Vasi Dubreu

  Danela, imi poti spune ce soiuri de rosii cultivi in solar, sau folosesti hibrizi ?
  Am si eu solar si am vazut diferenta, dar vreau si parerea ta :)))
  Vasi

  • Danela Murariu

   Eu nu folosesc hibrizi de tomate. Folosesc numai populatii locale. De ex. in anul 2014 am plantat 5 populatii locale: tomate ‘inima de bou roz”, „inima de bou rosii”, tomate portocalii, tomate lungi tip ardei si rosii mici cherry originare din Muntii Apuseni de la o batrina la care acest tip de rosii era peren, adica nu le semana niciodata, toamna strivea fructele pe sol si primavara ieseau din saminta din toamna.
   Sa auzim de bine!
   Danela

 • Cristina

  La ce distante plantati rosiile in solar?

  • Danela Murariu

   Eu plantez tomatele in solar la 35 de cm. intre plante si 70 cm intre rinduri, dar las numai tulpina principala, pentru ca distanta este mica intre plante. Puteti planta si la 70 cm intre plante, dar in aceasta situatie trebuie sa lasati la copilire doua ramificatii.
   Numai bine!