Bobul, o plantă cât mai puţin prezentă în grădinile noastre

, , 4 Comments

Mi-am propus să vă prezint şi alte legume care nu se mai folosesc în prezent, dar care au fost cultivate pe suprafeţe mari de înaintaşii noştri.

            Plante de bob

plante de bob

China este ţara care deţine cele mai mari suprafeţe cultivate cu bob (1,8 milioane hectare).  În Europa, cultura bobului este destul de răspândită în Grecia, fosta Iugoslavie, Germania, Danemarca, Franţa ş.a.

În România această cultură este răspândită  în depresiunile intra-montane din gospodăriile ţăranilor, cu condiţii climatice mai umede şi reci. Ceea ce se poate observa, că în  Bucovina, în fiecare grădină alături de cartof, se găseşte o suprafaţă  mică de bob, bine îngrijită.

Bobul are un conţinut ridicat de  de substanţe proteice, extractive neazotate, substanţe minerale şi vitamine. Proteina brută variază între 25,1-31,2%, extractele neazotate între 39,4-59,4%, grăsimile între 1,2 şi 2%, celuloza între 3,4-8,05%. Proteina brută, lizina şi triptofanul se găsesc în proporţie mai mare decât la fasole cu 1,6-7,0%, aproape de două ori mai mare decât la grâu şi aproximativ de trei ori mai mare decât la secară şi ovăz..

Consumul alimentar al seminţelor de bob se realizează fie în stare verde, fie în stare uscată. 

pastai de bob

          Păstăi de bob

Pentru furajarea animalelor se folosesc boabele sub formă de uruială, amestecate cu alte furaje concentrate, precum şi sub formă de masă însilozată.

Bobul mai are o calitate, aceea de a lăsa după recoltare, solul bogat în azot  atât de necesar solurilor sărace din zonele intra-montane.

Bobul se seamănă primavara foarte devreme, odată cu mazărea. Se seamănă la distanţa între plante de 20-25 cm şi între rânduri de 50 cm şi la o adâncime de 4-5 cm.

 

pastai si boabe de bob

         Păstăi şi seminţe verzi

În luna iunie, planta formează păstăi mari cu 4-5 boabe în păstaie.  În lunile iunie -iulie se poate consuma sub formă de boabe verzi în salate sau se gătesc ca şi fasolea verde. În luna august seminţele se usucă, se recoltează păstăile uscate iar boabele se pot consuma la fel ca fasolea uscată.

Bob18492

        Seminţe uscate

Dacă doriţi să semănaţi acesată plantă în grădina dumneavoastră, puteti solicita  25 de seminţe de la Banca de Gene Suceava,  prin accesarea site-ului www.svgenebank.ro,  în perioada 15 noiembrie – 15 ianuarie.

 

 

 

 • avram faibis

  BUN GASIT CITITORILOR FIDELI AI ACESTUI FOLOSITOR SITE!!UN MOTIV IN PLUS SA INCEPETI SA SEMANATI BOB IN GRADINILE VOASTRE ESTE URMATORUL: ESTE SUFICIENT SA MINCATI TIMP DE 8 ZILE,INAINTEA MESEI DE PRINZ,CITE 30 DE BOABE DIN ACEASTA LEGUMA,CARE AU FOST FIERTE SI DECOJITE,SI APOI- LA O ANALIZA DE LABORATOR,O SA CONSTATATI CA V-A SCAZUT CU PINA LA 30% COLESTEROLUL. PE BUNE! CU BINE SI CU SANATATE! AVRAM

  • Groza Gheorghe

   Mă intersează de unde se poate cumpăra produsele??Se găsește undeva în comerț sau la naturiste ??

   • Danela Murariu

    Buna ziua,
    Imi cer scuze pentru ca va raspund atat de tarziu. Daca doriti sa cultivati bob in gradina dv. puteti accesa site-ul http://www.svgenebank.ro, in perioada 15 noiembrie -15 ianuarie.
    Pentru mai multe informatii va rog sa ma contactati la adresa dmurariu@suceava.astral.ro.

 • Diana Cristiana Nania Cazacu

  Buna seara, o intrebare referitoare la cresterea bobului in gradina- am avut anul trecut si imediat dupa ce au aparut pastaile au fost cu totul devorate plantutele de furnici… Cum sa evit oare sa se mai intample si anul acesta? Multumesc